Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Kreukherstellend

Rita Spijker (auteur)
+1
Kreukherstellend
×
Kreukherstellend Kreukherstellend

Kreukherstellend

Genre:
De identiteitscrisis van een vrouw van middelbare leeftijd zet haar aan het denken over haar leven tot dusver.
Onderwerp
Midlifecrisis, Vrouwen
Titel
Kreukherstellend
Auteur
Rita Spijker
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: Uitgeverij Marmer, 2015 | Andere uitgaves
217 p.
ISBN
9789460682537 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 10 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kreukherstellend is de succesvolle debuutroman van de Nederlandse Rita Spijker. De auteur kan gezien worden als een Heleen van Rooyen-adept zonder literaire of feministische pretenties, maar wel voorzien van een vleugje humor, enige lichamelijkheid en de nodige mildheid. Dit in korte, heldere zinnen geschreven debuut is een licht en luchtig verhaal over het ogenschijnlijk niet al te diepgaande leed van een moderne, westerse, middle class huisvrouw die lijdt aan het lege nestsyndroom en zich in een slecht huwelijk bevindt. De klassieke, positief-kritisch beschreven spirituele zoektochten en enige onverwachte seksuele escapades blijken de innerlijke leegte van Esmee, de op drift geslagen hoofdpersoon, bij nader inzien toch niet te kunnen vullen.
Een toevallige vondst van het herkenbare dagboek van ene Eva initieert uiteindelijk de gewenste innerlijke reis voor de hoofdpersoon. Het wordt een ontdekkingstocht waarin Esmee zelf, en daarmee de lezer, middels het dubbele droste-e…Lees verder
Een identiteitscrisis van een vrouw van middelbare leeftijd (veertig plus) is het thema van deze psychologische roman. Esmee treft een leegte aan na het zelfstandig worden van haar kinderen. Ze vult die leegte met alternatieve therapieën, praat- en groeigroepen en seksuele escapades. Voor de auteur (1957) is dat een gelegenheid dit kritisch en met humor onder de loep te nemen. De in de ik-vorm geschreven roman confronteert en blikt terug; hulpmiddel daarbij is een gevonden dagboek. Door flashbacks ziet Esmee verdriet en leugens in haar eigen leven onder ogen en kiest uiteindelijk voor haar grote liefde. Het thema is niet heel diepgaand uitgewerkt, maar de roman sloeg aan bij een ruim vrouwelijk publiek. Kleine druk.

Over Rita Spijker

Rita Spijker (Slagharen, 26 januari 1957) is een Nederlandse auteur. Spijker woont in Middelbert aan de rand van Groningen, en was gehuwd met theatermaker Rob Heiligers. Enkele van haar boeken zijn autobiografisch, o.a. het boek 'Rauwe dagen', over het overlijden van haar ouders.

Bibliografie

Deze boeken heeft Rita Spijker gepubliceerd:

Lees verder op Wikipedia