Boek
Nederlands

De muzikant en het meisje

Rita Verschuur (auteur), Marit Törnqvist (illustrator)
+1
De muzikant en het meisje
×
De muzikant en het meisje De muzikant en het meisje
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een meisje hoort prachtige fluitmuziek klinken uit een huisje in het bos. Haar bewondering voor de muziek van de oude man verandert zijn leven voorgoed. Prentvertelling met paginagrote aquarelillustraties in pasteltinten, inclusief cd. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Muziek
Titel
De muzikant en het meisje / tekst Rita Verschuur ; ill. Marit Törnqvist
Auteur
Rita Verschuur
Illustrator
Marit Törnqvist
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2008 | Andere uitgaves
[36] p. : ill. + cd
ISBN
9789047602408

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het colofon van dit prentenboek geeft alleen 2008 als datum van publicatie op, maar dit verhaal kent al een langere geschiedenis. Het verscheen als prentenboek voor het eerst in 1994 (Van Gorp), maar de oorspronkelijke versie stamt al uit 1980 (in de verhalenbundel De fluit en de bombardon, Ploegsma) en werd eind jaren '80 al eens aangepast voor een andere verhalenbundel. Kennis van die publicatiegeschiedenis is niet onbelangrijk, want je zou dit verhaal anno 2008 kunnen afdoen voor een gemakkelijke persiflage van de hedendaagse beroemdheidscultuur. Maar Rita Verschuur heeft de basis van dit verhaal dus al bedacht in 1980, voor er sprake was van MTV, Big Brother en dergelijke.

Dat eigentijdse thema heeft Verschuur in een traditioneel sprookjeskleed gestopt. In een 19e-eeuws gekleurde setting volgen we een oude, bescheiden man die zich door het succes laat meedrijven tot ongekende, ongewilde hoogten. Wanneer zijn bekoorlijk fluitspel door een meisje gewaardeerd wordt, on…Lees verder
Dit boek verscheen voor het eerst in 1994 in het Nederlands en is nu uitgekomen met cd, waarop het verhaal wordt voorgelezen door de auteur. Het vertelt over hoe muziek het leven van een oude man verandert. Een klein meisje hoort prachtige muziek klinken uit een huisje in het bos. Ze gaat kijken en ontdekt dat een oude man die muziek maakt. Na eerst tevreden te zijn met zijn spel op een zelfgemaakte fluit, laat de man zich meeslepen door zijn eerzucht. Zijn instrumenten worden groter en indrukwekkender, maar gelukkig is hij niet. Prentvertelling met illustraties in aquarel, uitgevoerd in zachte pasteltinten. Op de bijpassende cd wordt de vertelling regelmatig onderbroken door (vrij lange) muzikale intermezzo's. Het verhaal wordt rustig en duidelijk voorgelezen, soms met gebruikmaking van 'stemmetjes'. De sfeer van het verhaal is wat ouderwets, sprookjesachtig, wat wordt bevestigd in het taalgebruik en de illustraties. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar; luisteren kan iets eerder.

Over Rita Verschuur

Rita Törnqvist-Verschuur (Amsterdam, 25 juli 1935) is een Nederlandse schrijfster en vertaalster.

Levensloop

Rita Törnqvist-Verschuur werd in 1935 in Amsterdam geboren als Rita Verschuur. Ze groeide op in Overveen en deed daar in 1954 eindexamen gymnasium alfa. Studeerde Zweeds en Oudgrieks in Amsterdam en vertrok na haar kandidaats in 1959 met een studiebeurs voor een half jaar naar Uppsala. Een jaar later verhuisde zij naar Zweden om in Uppsala verder te studeren. Daar deed ze in 1963 tentamens in Scandinavische talen en Oudgrieks en datzelfde jaar legde ze in Amsterdam haar doctoraal af. Rita Verschuur trouwde met de literatuurwetenschapper Egil Törnqvist en kreeg met hem in Uppsala drie kinderen. Eind 1969 verhuisde het gezin naar Nederland.

Rita Verschuur is sinds 1960 jarenlang actief geweest als vertaalster van o.a. Astrid Lindgren. Het vroege werk van deze schrijfster was al door anderen vertaald. Zo verscheen …Lees verder op Wikipedia

Suggesties