Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De pianomeester

Rita Verschuur (auteur), Willemien Min (illustrator)
+1
De pianomeester
×
De pianomeester De pianomeester
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Natasja wil wel piano spelen, maar ze heeft een hekel aan het leren lezen van het notenschrift. Gelukkig krijgt ze een leuke leraar. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Piano's
Leesniveau
AVI 9
Titel
De pianomeester / Rita Tornqvist ; ill. van Willemien Min
Auteur
Rita Verschuur
Illustrator
Willemien Min
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2002 | Andere uitgaves
77 p. : ill.
ISBN
90-00-03464-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De nieuwe uitgave van De pianomeester werd volledig herzien en bewerkt en kreeg frisse, eigentijdse illustraties van Willemien Min. Daar ik niet over de eerste uitgave beschik kan ik geen vergelijking maken, maar de nieuwe uitgave leest in ieder geval bijzonder vlot. Het boekje bestaat uit 8 hoofdstukjes van verschillende lengte. De achtjarige Natasja moet van haar ouders op pianoles bij meester Koen. Ze maakt meteen duidelijk dat ze helemaal niet van plan is om noten te leren. Pianospelen doe je namelijk voor je plezier, en dus speel je toch gewoon wat er in je opkomt! En Natasja weet echt wel wat ze wil en laat zich door meester Koen niet zomaar op andere gedachten brengen. Die is dat trouwens ook helemaal niet van plan, en toont alle begrip voor zijn eigengereide leerlinge. Hij laat haar improviseren op de piano of op zijn pannenset spelen in de keuken, hij probeert noten tot leven te wekken met behulp van kikkervisjes, maakt dierenmaskers om de "prikogen" van starende oude…Lees verder
Natasja gaat naar pianoles om notenschrift te leren spelen; improviseren doet ze als de beste. Karel krijgt juist les om zonder boek te leren spelen. Dit alles is zo bedacht door hun beide moeders, die zo goed schijnen te weten wat het beste voor hun kind is en geen oog hebben voor de originele aanpak van meester Koen, waarmee hij veel meer weet te bereiken. Maar die kans krijgt hij niet, want Natasja wordt door haar briesende moeder van les afgehaald. Dankzij haar opa komt ze toch voorspelen op de open dag en dat stelt meester Koen in staat om te laten zien en horen waar hij mee bezig is. Deze herdruk uit 1984 (Zwijsen) is voorzien van eigentijdse, zwartwitte, wat naieve illustraties. De doelgroep is moeilijk te bepalen: het mooie, gevoelige verhaal houdt eerder volwassenen een spiegel voor. Daarom voor de betere lezer vanaf 9 jaar.

Over Rita Verschuur

Rita Törnqvist-Verschuur (Amsterdam, 25 juli 1935) is een Nederlandse schrijfster en vertaalster.

Levensloop

Rita Törnqvist-Verschuur werd in 1935 in Amsterdam geboren als Rita Verschuur. Ze groeide op in Overveen en deed daar in 1954 eindexamen gymnasium alfa. Studeerde Zweeds en Oudgrieks in Amsterdam en vertrok na haar kandidaats in 1959 met een studiebeurs voor een half jaar naar Uppsala. Een jaar later verhuisde zij naar Zweden om in Uppsala verder te studeren. Daar deed ze in 1963 tentamens in Scandinavische talen en Oudgrieks en datzelfde jaar legde ze in Amsterdam haar doctoraal af. Rita Verschuur trouwde met de literatuurwetenschapper Egil Törnqvist en kreeg met hem in Uppsala drie kinderen. Eind 1969 verhuisde het gezin naar Nederland.

Rita Verschuur is sinds 1960 jarenlang actief geweest als vertaalster van o.a. Astrid Lindgren. Het vroege werk van deze schrijfster was al door anderen vertaald. Zo verscheen …Lees verder op Wikipedia