Boek
Nederlands

De tovervinger

Roald Dahl (auteur)
+1
De tovervinger
×
De tovervinger De tovervinger

De tovervinger

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Het bezit van een tovervinger is wel heerlijk maar je moet toch goed nadenken voor je ermee zwaait. Anders kunnen er vreemde dingen gebeuren. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Magie
Titel
De tovervinger
Auteur
Roald Dahl
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The magic finger
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2022 | Andere uitgaves
64 p.
Verschijningsdatum
26-07-2022
Aantekening
kinderboekenweekeditie 2022
ISBN
9789026161223 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De ik-figuur, een 8-jarig meisje, vindt het verschrikkelijk dat vader Kreitjes en zijn zoons op eendenjacht gaan. Als ze op een keer echter een jong hert geschoten hebben, wordt ze zó woedend dat ze de familie met haar tovervinger (die ze eigenlijk niet meer wil gebruiken) betovert. De Kreitjes krijgen vleugels en moeten een nest bouwen, omdat vier eenden met armen in hun huis zijn getrokken. Als die eenden de Kreitjes met hun eigen geweren bedreigen, tonen ze snel berouw. De betovering wordt verbroken en de Kreitjes zijn echte dierenvrienden geworden. Maar dan klinken elders weer geweerschoten... Vele mooie, sfeervolle zwartwitpentekeningen, soms paginagroot, die goed aansluiten bij de tekst. Eenvoudig woordgebruik, korte eenvoudige zinnen. Grote letter, ruime bladspiegel, stevig wit papier, stevig bindwerk, harde kaft. Spannend, soms humoristisch. Kort, beetje nonchalant geschreven fantasieverhaal. Vanaf ca. 8 jaar.

De tovervinger

Het buurmeisje van de Kreitjes vindt het verschrikkelijk dat vader Kreitjes en zijn zonen op eendenjacht gaan. Als ze op een dag ziet dat ze een jong hert geschoten hebben, wordt ze vreselijk boos. Ze merkt dat ze een bijzondere gave bezit. Als ze woedend wordt, krijgt ze een tovervinger. Daarmee kan ze mensen betoveren. Natuurlijk betovert ze de Kreitjes. Zij worden omgetoverd en krijgen vleugels. Ondertussen nemen vier eenden het huis van de Kreitjes over. De eenden overnachten in het huis en de Kreitjes moeten zelf een nest maken om de nacht door te komen. Het wordt een stormachtige en natte nacht. De volgende dag komen de eenden met geweren op de Kreitjes af, klaar voor de jacht. Al gauw hebben de Kreitjes spijt van hun jachtgewoontes en beloven ze dat ze nooit meer zullen jagen. Kort daarop worden ze weer gewone mensen. Om hun belofte na te komen slaan ze hun jachtgeweren kapot. Het buurmeisje kijkt tevreden toe, maar in de verte hoort ze weer geweerschoten. Het is de familie …Lees verder

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe enigszins sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een nat…Lees verder op Wikipedia