Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Liefs van Boy : brieven van Roald Dahl aan zijn moeder

Roald Dahl (auteur), Donald Sturrock (samensteller), Auke Leistra (vertaler)
Brieven van de bekende kinderboekenschrijver aan zijn moeder, vanaf zijn kostschooltijd (vanaf 1925) tot aan haar dood in 1965.
Onderwerp
Dahl, Roald
Titel
Liefs van Boy : brieven van Roald Dahl aan zijn moeder / Roald Dahl ; bezorgd door Donald Sturrock, vertaald door Auke Leistra
Andere titel
Liefs van Boy : brieven aan mijn moeder
Auteur
Roald Dahl
Samensteller
Donald Sturrock
Vertaler
Auke Leistra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Love from Boy
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2017
329 p. : ill.
ISBN
9789029514231 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Uit Roald Dahls brieven aan zijn zielsverwante moeder proef je een diepe genegenheid voor haar.

BRIEVEN. Nadat zijn schrijftalent is ontdekt, krijgen Dahls brieven meer geur en kleur.

Haalde de Britse schrijver Roald Dahl (1916-1990) vorige maand ineens weer de krant. De titelheld uit Sjakie en de chocoladefabriek (1964) zou eerst 'zwart' zijn geweest. Op aandringen van zijn literair agent maakte de auteur het ventje toch maar lelieblank. Het lezerspubliek zou zo'n personage niet aankunnen.

Het nieuwtje verbaasde me. Dahl die luisterde naar advies? Als iets hem typeerde was het immers zijn drang om tegen de keer in te gaan. Zo was hij in 1989 zo'n beetje de enige schrijver die koppig weigerde Salman Rushdie te steunen; hij had volgens hem de fatwa van ayatollah Khomeini over zichzelf afgeroepen. Ook privé was Dahl een moeilijke man. Op zeker moment, aldus biograaf Donald Sturrock in Verhalenverteller (2010), had hij bijna geen vrienden meer over. Schofferen en krenken kon hij als de beste.

Onlangs verscheen in vertaling Liefs van Boy, een bloemlezing uit Dahls brieven aan zijn moeder, samengesteld en va…Lees verder

Het beeld dat de bekende kinderboekenschrijver Roald Dahl van zichzelf heeft gegeven in zijn twee autobiografieën, ‘Boy’ en ‘Going Solo’, wordt verder verhelderd door deze aantrekkelijke verzameling originele brieven van hem aan zijn moeder, van zijn kostschooltijd tot haar dood in 1965. Ze zijn openhartig en tegelijkertijd ingehouden om haar geen verdriet te doen, spontaan en ook een oefening in het schrijven van goede verhalen. Ze houden de aandacht van de lezer moeiteloos vast. Elke periode in het leven van Dahl - schooltijd, leven in Afrika, tijd als gevechtspiloot en in Amerika - wordt kort beschreven in een inleidend hoofdstuk per periode. De vertaling roept soms twijfels op, bv. een reisje ‘naar Uphill bij Charabanc’, moet zijn een reisje ‘naar Uphill met de omnibus’! Ook zouden voor de Nederlandse lezer wat meer verklarende noten op hun plaats geweest zijn.

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe een beetje sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een na…Lees verder op Wikipedia

Suggesties