Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De solist : roman

Rob Waumans (auteur)
+1
De solist : roman
×
De solist : roman De solist : roman

De solist : roman

Genre:
In het kapotgeschoten naoorlogse Berlijn proberen overgebleven musici van het Berliner Philharmoniker een concert te organiseren om de bevolking te troosten, terwijl een van de musici ook naar zijn verdwenen vrouw zoekt.
Titel
De solist : roman
Auteur
Rob Waumans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2019
221 p.
ISBN
9789025452650 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman is gebaseerd op uitgebreid onderzoek van de auteur (1977) naar een niet vaak belichte periode van de Tweede Wereldoorlog. Valentin Grossman, een Joodse musicus bij het Berliner Philharmoniker, moest tijdens de oorlog onderduiken en raakte gescheiden van zijn vrouw Elise en zijn familie. Daags na de bevrijding door de Russen keert hij terug naar Berlijn. De roman omschrijft hoe Valentin, zwak en ondervoed, door de kapotgeschoten stad loopt, waar Russische soldaten plunderend en verkrachtend huishouden. Valentins vrouw was in Berlijn achtergebleven, maar navraag leert hem dat mensen haar al een tijd uit het oog zijn verloren. Terwijl hij haar blijft zoeken, vindt hij ondertussen andere muzikanten van het orkest terug. Samen proberen zij de Berlijnse bevolking troost te bieden door een concert te organiseren, daarbij gebukt gaand onder de terreur en het wantrouwen van de Russische ‘bevrijder’. Een rauwe, ontroerende vertelling met een origineel perspectief over de verbeeldende…Lees verder

Over Rob Waumans

Rob Waumans (Alkmaar, 2 mei 1977) is een Nederlandse schrijver.

In februari 2011 verscheen zijn debuutroman "Als je de stad binnenrijdt", over parkeerwachter Gert Verhulst. Daarnaast publiceerde hij korte verhalen in onder andere verhalenbundel Het Beste van Nightwriters, De Brakke Hond en De Revisor. Zijn tweede roman "De nacht van Lolita" verscheen in oktober 2013 bij uitgeverij Atlas Contact. In 2019 publiceerde hij zijn derde roman “De Solist”, eveneens bij Atlas Contact. Rob Waumans maakte en presenteerde samen met Ivo Victoria de rondreizende literaire voorstelling Waumans' en Victoria's Groot Internationaal Literair Variété Spektakel.

Publicaties

  • 2008, Lieve Floortje, kort verhaal in verhalenbundel Het Beste van Nightwriters, Podium
  • 2010, Trimmen, kort verhaal in literair tijdschrift, De Brakke Hond
  • 2011, De Zwarte Gevel, kortverhaal in verhalenbundel In…Lees verder op Wikipedia