Een kijkje in het dagelijks leven van de leden van een gerenommeerd dansgezelsschap, waarbij een jonge ballerina die soliste wil worden centraal staat.
Onderwerp
Ballet
Titel
The company / dir. by Robert Altman ; screenplay by Barbara Turner
Regisseur
Robert Altman
Acteur
Neve Campbell James Franco Malcolm McDowell
Scenarist
Barbara Turner
Taal
Engels
Uitgever
Paradiso, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
2003
Speelduur
112 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling : Nederlands
EAN
5410504968624

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 18 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm uit 2003 van de 78-jarige Robert Altman (Gosford Park, Pret-à-porter, The player). Portret van het dagelijks leven van de leden van een gerenommeerd dansgezelsschap in Chicago, waarbij een jonge ballerina centraal staat die er alles voor over heeft om soliste te worden. Algemeen Dagblad (5-2-'04) geeft 3 (van 5) sterren: 'Wat de film overeind houdt is de smaakvolle en soms wervelende registratie van de balletten zelf, en het pure kijkspel van al die prachtige lichamen, mooi genoeg om een hele nieuwe generatie 10-jarige balletmeisjes op de spitzen te krijgen.' André van Waardenburg (NRC 4-2-'04): 'We zien vooral veel repetities en opvoeringen, waarvoor Altman zijn typische stijl gebruikt. (...) Juist in de saaiheid - misschien is alledaagsheid een beter woord - schuilt de uiteindelijke kracht van de film. (...) The Company is een interessante film over het artistieke proces, waarin het constante gevecht tussen budget, artistiek leider en uitvoerenden op amusante m…Lees verder

Over Robert Altman

Robert Bernard Altman (Kansas City, 20 februari 1925 – Los Angeles, 20 november 2006) was een Amerikaanse filmregisseur die bekendstond om zijn bijzondere films die naturalistisch zijn met een origineel perspectief.

Kenmerken van zijn films

Als regisseur gaf Altman de voorkeur aan verhalen die de intermenselijke relaties tonen. Hij verklaarde dat hij meer geïnteresseerd is in personages dan in ingewikkelde verhaallijnen. Als dusdanig neigde hij ernaar om slechts een basisplot voor de film te schetsen. Hij verwees naar het scenario als "blauwdruk" voor de actie en stond zijn acteurs toe om dialogen te improviseren.

Altman geloofde niet dat de toeschouwer zijn film na één keer kijken gezien kon hebben. Altman zei hierover: "Pas nadat je mijn films gezien hebt en weet wat het verhaal is en wat er gaat komen, pas dan worden ze interessant. Bij een tweede keer kijken hoef je je ook geen zorgen meer te maken over d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties