Dvd
Engels

McCabe and Mrs. Miller

Robert Altman (regisseur), Edmund Naughton (naar het werk van)
Een beroepsgokker en een bordeelhoudster bundelen hun krachten in een klein mijnstadje in de Verenigde Staten rond 1900
Titel
McCabe and Mrs. Miller / dir. by Robert Altman ; screenplay by Robert Altman ... [e.a.] ; based on the novel McCabe by Edmund Naughton
Regisseur
Robert Altman
Naar het werk van
Edmund Naughton
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, 2003
1 dvd-video
Oorspr. opname
1971
Speelduur
ca. 115 min.
EAN
7321931110556

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 24 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Robert Altman's kijk op het genre western uit 1971. De beroepsgokker John McCabe (Warren Beatty) arriveert in Presbyterian Church, een klein dorp in het wilde westen rond 1900. Hij heeft vage plannen om met zijn gewonnen geld een luxe casino-bordeel-badhuis te beginnen. McCabe's partner is prostituee Mrs. Miller (Julie Christie), die ondanks haar afkeer van McCabe hem hierbij helpt. Dankzij het succes van McCabe en Mrs. Miller, groeit en bloeit het dorpje uit tot een kleine stad. Hierdoor wordt het lokale mijnbedrijf jaloers en wil McCabe uitkopen. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 1/2 ster: 'Onorthodoxe western, een onvergetelijke demystificatie van het genre, door een van Hollywoods meest eigenzinnige cineasten. Beatty en Christie zijn subliem en de sfeer rond de eeuwwisseling wordt treffend weergegeven.' Als extra bevat de dvd audiocommentaar en een documentaire.

Over Robert Altman

Robert Bernard Altman (Kansas City, 20 februari 1925 – Los Angeles, 20 november 2006) was een Amerikaanse filmregisseur die bekendstond om zijn bijzondere films die naturalistisch zijn met een origineel perspectief.

Kenmerken van zijn films

Als regisseur gaf Altman de voorkeur aan verhalen die de intermenselijke relaties tonen. Hij verklaarde dat hij meer geïnteresseerd is in personages dan in ingewikkelde verhaallijnen. Als dusdanig neigde hij ernaar om slechts een basisplot voor de film te schetsen. Hij verwees naar het scenario als "blauwdruk" voor de actie en stond zijn acteurs toe om dialogen te improviseren.

Altman geloofde niet dat de toeschouwer zijn film na één keer kijken gezien kon hebben. Altman zei hierover: "Pas nadat je mijn films gezien hebt en weet wat het verhaal is en wat er gaat komen, pas dan worden ze interessant. Bij een tweede keer kijken hoef je je ook geen zorgen meer te maken over d…Lees verder op Wikipedia