Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Alpenrood

Robert Anker (auteur)
Twee schoolvrienden maken op latere leeftijd een trektocht door de bergen.
Onderwerp
Vriendschap, Mannen
Titel
Alpenrood
Auteur
Robert Anker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2007
63 p.
ISBN
9789021433738

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vic en Thomas zijn al jarenlang vrienden. De ene is een theaterregisseur die ooit succesvol was, maar ondertussen niet echt meer aan de bak komt, de ander is een plastisch kunstenaar die de videokunst ontdekt heeft als nieuw expressiemiddel. Alpenrood begint wanneer beiden aankomen in een Oostenrijks Alpendorpje voor wat, op aandringen van Vic, een ontspannende vakantie onder hun tweetjes moet worden.

Aanvankelijk vindt Thomas het ook aangenaam: het landschap is indrukwekkend, de rust deugddoend en het eten lekker, maar al gauw ontstaat er enige wrevel bij hem. Als er iets is dat een wig kan drijven tussen twee kameraden, dan is het een vrouw. In het restaurant ontmoeten ze een dienster met wie ze later op de avond een café induiken, maar Thomas, altijd al de minder extraverte van de twee, laat de verovering aan Vic, wat hem later bittere zelfverwijten ontlokt. Wanneer hij de volgende dag zijn kans wil gaan, blijkt het meisje er niet meer te zijn. Meteen is het vertrouw…Lees verder
Novelle - eigenlijk een lang verhaal dat als cadeauboekje is uitgegeven - over twee schoolvrienden die beiden een artistiek beroep hebben gekozen en nu als volwassenen samen nog eens een reis maken. Met de auto van de een rijden ze naar een Oostenrijks bergdorp. Op de wandeltrektocht die volgt, worden beiden met hun dromen en hun verlangens, maar ook met hun tekortkomingen geconfronteerd. De thematiek van jaloezie binnen een hechte mannenvriendschap wordt mooi uitgewerkt. De schrijver heeft voor ander werk al verschillende prijzen ontvangen, zoals Libris Literatuurprijs 2002 voor ‘Een soort Engeland’, en de F. Bordewijkprijs voor zijn prozadebuut ‘De thuiskomst van kapitein Rob’. Voor twee dichtbundels (‘Van het balkon’ en ‘Nieuwe veters’) ontving hij in 1989 de Jan Campertprijs. Op de omslag een rozerode exotische bloem tegen een witte achtergrond. Gebonden uitgave op pocketformaat; kleine druk.

Over Robert Anker

Rengert Robert Anker (Oostwoud, 27 april 1946 – Amsterdam, 20 januari 2017) was een Nederlands schrijver, dichter en literatuurcriticus.

Levensloop

Anker debuteerde in 1979 als dichter met Waar ik nog ben. Voor 1979 verschenen gedichten van hem in verschillende tijdschriften, zoals De Revisor. Het debuut was nog een traditionele dichtbundel, geïnspireerd door Ankers jeugd in het Westfriese Oostwoud. Was die bundel nog naar binnen gericht, al gauw kwam de nadruk te liggen op de buitenwereld, zoals in Van het balkon (1983), en op maatschappelijke problemen, zoals in De broekbewapperde mens (2002). Van de natuur verschoof het perspectief naar het stadsleven.

In de periode van zijn studie in Amsterdam, waar Anker sindsdien woonde en werkte, schreef hij toneelteksten en gedichten, later ook romans, verhalen, essays over literatuur en kunst, en jeugdliteratuur. Zijn werk is bekroond met de Libris Li…Lees verder op Wikipedia