Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De vergever : roman

Robert Anker (auteur)
+1
De vergever : roman
×
De vergever : roman De vergever : roman

De vergever : roman

Genre:
Een journalist wordt schrijver en leert van zijn teleurstellingen een gelukkiger mens te worden.
Titel
De vergever : roman
Auteur
Robert Anker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2016
158 p.
ISBN
9789021458816 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sander Schwartz is een journalist die ervan droomt schrijver te worden. Dat lukt en hij heeft nog een redelijk succes ook. Na een zestal boeken weigert zijn uitgever een volgend manuscript uit te geven, omdat hij de tijdgeest niet meer goed zou verwoorden. Hij begint daarom maar een agentschap om schrijvers te coachen. Door het verhaal heen loopt een lijn langs mislukte liefdesrelaties. Schwartz krijgt een ernstig auto-ongeluk en belandt in een rolstoel. Zijn vriendin verlaat hem en Schwartz wil niets meer met literatuur te maken hebben (een sneer naar 'Het diner' van Herman Koch komt voorbij). Zijn afscheid van fictie brengt hem tot de berusting in de realiteit. In een mooi slot beschrijft Anker hoe zijn hoofdpersoon geniet door 'aandacht' te hebben voor zijn nieuwe vriendin, voor alles waar hij vroeger geen tijd voor nam. Mooie roman.

Over Robert Anker

Rengert Robert Anker (Oostwoud, 27 april 1946 – Amsterdam, 20 januari 2017) was een Nederlands schrijver, dichter en literatuurcriticus.

Levensloop

Anker debuteerde in 1979 als dichter met Waar ik nog ben. Voor 1979 verschenen gedichten van hem in verschillende tijdschriften, zoals De Revisor. Het debuut was nog een traditionele dichtbundel, geïnspireerd door Ankers jeugd in het Westfriese Oostwoud. Was die bundel nog naar binnen gericht, al gauw kwam de nadruk te liggen op de buitenwereld, zoals in Van het balkon (1983), en op maatschappelijke problemen, zoals in De broekbewapperde mens (2002). Van de natuur verschoof het perspectief naar het stadsleven.

In de periode van zijn studie in Amsterdam, waar Anker sindsdien woonde en werkte, schreef hij toneelteksten en gedichten, later ook romans, verhalen, essays over literatuur en kunst, en jeugdliteratuur. Zijn werk is bekroond met de Libris Li…Lees verder op Wikipedia