Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Hajar en Daan

Robert Anker (auteur)
Als een leraar geschiedenis van begin dertig verliefd wordt op een zeventienjarige Marokkaanse vwo-leerlinge, begint voor hem een ingrijpend leerproces.
Titel
Hajar en Daan
Auteur
Robert Anker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2004
288 p.
ISBN
90-214-5017-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De verloedering van de westerse cultuur en haar onderwijs, de sluipende islamisering van het steeds zwarter wordende DataCare College gaan totaal voorbij aan de leraar geschiedenis Daan Hollander (32), totdat hij Hajar Nait Sibaha (17) in de klas krijgt. Hajar is een Marokkaans meisje dat heel wat in haar mars heeft. Op haar eentje sticht ze Moeder Marokko Vadertje Holland (MMVH), een organisatie die Nederlandse les geeft aan Marokkaanse vrouwen, die zo kunnen opklimmen op de maatschappelijke ladder. Op liefdesvlak kunnen Daan en Hajar het al snel goed met elkaar vinden. Het is het begin van een even intense als onmogelijk lijkende liefdesgeschiedenis, waarin ze het hoofd moeten bieden aan krachten die hen uit elkaar willen drijven. Er zijn de geruchten op school dat de leerkracht geschiedenis scharrelt met Hajar, er is Hajars broer Khalid die nijdig is omdat Hajar omgang heeft met een rijpere westerse man en er is vooral de succesvolle MMVH die Hajars tijd bijna volledig opslorpt.
Lees verder
Daan Hollander, begin dertig en leraar geschiedenis, wordt verliefd op de zeventienjarige Hajar, 5 vwo-leerlinge en Marokkaanse. Deze wederzijdse verliefdheid groeit uit tot ware liefde. De relatie van leraar-leerlinge en Nederlander-moslima staat echter zwaar onder druk. De ontwikkelingen zijn vanaf het begin tot het einde verrassend en spannend. Daan, die tot dan toe leefde voor de seks, fun, een beetje shoppen en partyen met zijn vriendjes die het in de IT gemaakt hebben, ontdekt onder invloed van de intelligente, leergierige Hajar andere waarden en bezigheden. Hajar zet zich, naast haar studie, in voor de ontwikkeling van haar landgenotes. Alle actuele kwesties rond het integratiedebat, de multiculturele samenleving, de verloedering in het onderwijs, komen aan de orde. Ironisch, cynisch en luchtig wordt beschreven hoe docenten en schooldirectie met de veranderende tijden omgaan, evenals het milieu van Daans ouders (jaren '60, flowerpower, actief links). Een flitsende roman, met ri…Lees verder

Over Robert Anker

Rengert Robert Anker (Oostwoud, 27 april 1946 – Amsterdam, 20 januari 2017) was een Nederlands schrijver, dichter en literatuurcriticus.

Levensloop

Anker debuteerde in 1979 als dichter met Waar ik nog ben. Voor 1979 verschenen gedichten van hem in verschillende tijdschriften, zoals De Revisor. Het debuut was nog een traditionele dichtbundel, geïnspireerd door Ankers jeugd in het Westfriese Oostwoud. Was die bundel nog naar binnen gericht, al gauw kwam de nadruk te liggen op de buitenwereld, zoals in Van het balkon (1983), en op maatschappelijke problemen, zoals in De broekbewapperde mens (2002). Van de natuur verschoof het perspectief naar het stadsleven.

In de periode van zijn studie in Amsterdam, waar Anker sindsdien woonde en werkte, schreef hij toneelteksten en gedichten, later ook romans, verhalen, essays over literatuur en kunst, en jeugdliteratuur. Zijn werk is bekroond met de Libris Li…Lees verder op Wikipedia