Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Autobiografisch relaas van de romanschrijver en dichter met de nadruk op de strijd in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Titel
Dat hebben we gehad
Auteur
Robert Graves 1895-1985
Vertaler
Guido Golüke
Inleider
Stefan Brijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Goodbye to all that
Editie
4e herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2014 | Andere uitgaves
357 p.
ISBN
9789026327179 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Graves (1895-1985) is als dichter, prozaïst, criticus, essayist en mythograaf een der veelzijdigste figuren uit de Engelse letteren. In Nederland is hij vooral bekend als de auteur van het tot televisieserie bewerkte 'Ik, Claudius'. In 1929 schreef hij, als afrekening met een gehaat verleden, deze autobiografie over de jaren 1895-1926, die hij overigens niet heeft voortgezet. Op laconieke, sarcastische toon vertelt hij vooral over zijn ervaringen in Frankrijk aan het front in de Eerste Wereldoorlog, die hem een shell-shock van tien jaar opleverden. Het contrast tussen de door verliezen en Franse ongastvrijheid gedemoraliseerde loopgravensoldaten en de hysterische oorlogshitsers in het veilige vaderland wordt erg duidelijk getekend. Meer dan het bekende boek van Remarque ('Van het westelijk front geen nieuws') zowel van literair als (oorlogs)historisch belang. Licht herziene vertaling met een nieuw voorwoord van Stefan Brijs.

Over Robert Graves

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Groen

Robert von Ranke Graves (Wimbledon (Londen), 24 juli 1895 — Deià op Mallorca, 7 december 1985) was een Engels dichter en schrijver. In zijn lange leven was hij goed voor 140 werken. Hij was de zoon van Alfred Perceval Graves, een Engels-Ierse schrijver. Graves beschouwde zich eerst en vooral als dichter. Ook zijn broer Charles Patrick Graves was schrijver. Robert had uiteindelijk 8 kinderen bij 2 vrouwen. Nancy Nicholson, zijn eerste vrouw, schonk hem Jennie (getrouwd met de journalist Alexander Clifford), David (stierf in de Tweede Wereldoorlog), Catherine (getrouwd met de nucleaire wetenschapper Clifford Dalton) en Sam. Zijn tweede vrouw, Beryl Graves (1915-2003), schonk hem William, Lucia (eveneens een vertaler), Juan en Tomás (een schrijver en musicus).

Biografie

Beginjaren en Eerste Wereldoorlog

Graves won een beurs voor het St John's College, Oxford. Direct bi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties