Een priester onderzoekt eeuwen na de vernietiging van de moderne beschaving de dood van een oudere collega die geobsedeerd was door verboden geschriften en archeologie van die tijd.
Titel
De tweede slaap
Auteur
Robert Harris 1957-
Vertaler
Rogier van Kappel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The second sleep
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2021 | Andere uitgaven
368 p.
Verschijningsdatum
08-07-2021
ISBN
9789403142616 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een appel met een hap eruit

BOEKENBAL

Bijna veertig jaar nadat in Umberto Eco’s ‘De naam van de roos’ de middeleeuwse monnik en deeltijdse detective William van Baskerville op een ezeltje zijn intrede in de literatuurgeschiedenis heeft gedaan, draaft in Robert Harris’ historische thriller ‘De tweede slaap’ een nieuwe speurende pater spoorslags de letteren in. De jonge geestelijke heet Christopher Fairfax en hij is in het jaar onzes Heren 1468 op weg naar een uithoek van Engeland om er de dorpspastoor te helpen begraven. In zijn studeerkamer vindt hij niet alleen verboden boeken, maar ook vreemde, historische artefacten met op de achterkant ‘het ultieme symbool van de hoogmoed en godslastering van de Ouden: een appel met een hap eruit’. Zo wordt vrij snel duidelijk dat Harris’ 15de eeuw niet de periode is die wij uit onze geschiedenisboeken kennen als het tijdperk waarin de boekdrukkunst werd uitgevonden en Christofel Columbus op zoek ging naar Indië, maar wel e…Lees verder

De naam van de appel

Rabauwen, galgenaas, occulte genootschappen, een gezellige brandstapel: De tweede slaap bevat alle clichés van de middeleeuwse detective. Maar Robert Harris legt je wel slim in de luren.

Het jaar des Heren 1468. Een eenzame ruiter jakkert zijn paard over modderige Engelse wegen. Hij is gehaast: het schemert en hij wil niet na de avondklok buitenshuis betrapt worden door de strenge sheriffs van Wessex – zelfs een man Gods ontsnapt niet aan een nachtje kerker voor het breken van die regel. Binnensmonds vloekt pater Fairfax wel. Zijn taak – ergens op het platteland een dorpspriester gaan begraven – past niet bij zijn ambitie om de klerikale ladder te beklimmen, maar als de bischop beveelt, dan knik en kniel je nederig.

Fairfax wordt met gepaste argwaan én eerbied ontvangen door de lokale paupers en de begrafenis lijkt een koud kunstje te worden, tot hij in de bibliotheek van de dode priester een reeks verboden boeken ontdekt. Boeken die op de brandstapel thuishoren. Boeken over de Ouden, over hun verderfelijke cultuur en hun godslasterlijke gewoontes. Boeken over de pre-Apocalyptische tijd. De priester hield zich duidelijk bezig met ket…Lees verder

Het is het jaar 1468. Niet het jaar Anno Domini, maar het jaar na de Apocalyps. Engeland zucht onder het juk van fanatieke christenen. In een klein Engels dorp in Wessex vindt pastoor Lacy, een oude priester, op verdachte wijze de dood. Hij had een obsessie voor archeologie en de omgeving ligt vol met overblijfselen van de oude wereld: plastic, glas en ruïnes. Christopher Fairfax, zijn jonge collega, wordt op onderzoek uitgezonden. Hij ontdekt dat Lacy zich bezighield met verboden geschriften. Samen met een tot armoede vervallen aristocrate en een onbehouwen kolonel probeert hij achter de waarheid van de dood van Lacy en de waarheid over de val van de vroegere beschaving te komen. Hij brengt daarmee zijn leven en geloof in gevaar. Robert Harris (1957) is bekend van zijn historische thrillers die zich veelal afspelen in de Romeinse tijd en rond de Tweede Wereldoorlog. Zijn boeken zijn meerdere malen verfilmd, onder anderen door Roman Polanski.

Een appel met een hap eruit

In de nieuwe 'Harris', een dystopie, is onze beschaving vernietigd en een middeleeuwse kerk herrezen.

Met een goed gevoel voor timing lanceert de Britse bestsellerauteur Robert Harris, schrijver van historische thrillers als 'De officier', 'Pompei' en 'Conclaaf', deze herfst zijn nieuwste roman: 'De tweede slaap', over een postapocalyptisch Engeland. Als één boodschap het afgelopen jaar in beeld, woord en geluid overheerste dan wel dat we aan de vooravond van rampzalige tijden staan, of erger: een zondvloed, een armageddon. Brandhaarden, brexit, het klimaat: jonge activisten spijbelen, liggen op trambanen, steken woedend per zeilboot de oceaan over om regeringsleiders verantwoordelijk te stellen voor de onvermijdelijke catastrofes waar we op afkoersen.

Wat dus áls de fundamenten van onze door wetenschap en techniek beheerste samenleving worden weggeslagen door een of andere ramp? Wat als alle kennis is verdwenen en vernietigd? Keren we dan terug naar duistere Middeleeuwen? Met nare ziektes, doodgeboren baby's en een vroege avondklok? Met zompig kaarslich…Lees verder

Over Robert Harris

Robert Harris kan verwijzen naar:

  • Robert Harris (schrijver), Engels journalist en schrijver
  • Robert Harris (golfer), Schots golfer
  • Robert Harris (wielrenner), Engels voormalig wielrenner
  • Robert Harris (bisschop) (1944), Canadees bisschop


Lees verder op Wikipedia