De Romeinse politicus en redenaar Cicero wordt in 58 v. Chr. verbannen uit Rome. Wat volgt zijn vijftien turbulente jaren tot aan Cicero's dood in 43 v. Chr.
Titel
Dictator
Auteur
Robert Harris 1957-
Vertaler
Arjaan van Nimwegen Thijs van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dictator
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2017 | Andere uitgaves
380 p. : ill.
ISBN
9789023465072 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Spanning IN het najaar

Een man die van lichaam naar lichaam kan springen, een advocaat zonder scrupules, een flik aan de drank, een misdaadjournaliste die afzwaait en een antieke redenaar: keuze te over aan personages voor spannende boeken. Een selectie uit het overvloedige thrilleraanbod van het najaar.

1

Een Brusselse flik in Antwerpen

Vlaamse politieverhalen blijven het goed doen. Jef Geeraerts en Pieter Aspe plaveiden de weg en velen sprongen op de kar. De beste is Toni Coppers, die vorig jaar nog de Hercule Poirotprijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal won met Dood water. Een dertiendelige tv-reeks is ingeblikt en wordt in het voorjaar van 2016 op VTM uitgezonden. Daarin speelt Hilde De Baerdemaeker de rol van Liese Meerhout, een Brusselse flik in Antwerpen die met haar team 't Stad vrijwaart van criminele elementen.

De vleermuismoorden is de negende in de reeks. Dit is alweer een politieroman waarin niet alleen het verhaal maar ook de personages de nodige aandacht krijgen. Een busje met Britse zakenlui verongelukt op de Frankrijklei. Geen gewoon ongeval, natuurlijk. Er volgen meer verontrustende sterfgevallen, allemaal van politiemensen of rechters. Ook Liese wordt bedreigd zodat ze moet onderduiken in een hotelletje in de schaduw van de kathedraal.

Lees verder
‘Dictator’ is – na ‘Imperium’ en ‘Lustrum’ – het derde deel van de trilogie die Robert Harris (1957) schreef over het leven en de dood (in 43 jaar voor Christus) van de beroemde redenaar en advocaat Cicero en de ondergang van het Romeinse Rijk. Naast Cicero en zijn trouwe slaaf en secretaris Tiro, de verteller van de geschiedenis, behoren Julius Caesar, Pompeius de Grote, Clodius en Marcus Crassus tot de belangrijkste personages. In ‘Dictator’ ziet Robert Harris kans, op zeer geslaagde wijze, karakters te beschrijven, fictie en non-fictie te verbinden en een spannend verhaal te vertellen – hoewel de afloop uiteraard bekend is. Kennis van de vorige delen is niet noodzakelijk voor het begrijpen van dit derde. De Engelse auteur is journalist, politiek redacteur, columnist. Hoewel ‘Dictator’ ook het etiket (literaire) thriller kreeg opgeplakt, kan beter van een historische roman gesproken worden. Met woordenlijst, overzicht van hoofdrolspelers en plattegronden.

Over Robert Harris

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Robert Dennis Harris (Nottingham, Verenigd Koninkrijk, 1957) is een Brits schrijver en voormalig journalist.

Levensloop

Na een studie aan de Universiteit van Cambridge werd hij journalist bij de BBC, politiek redacteur van The Observer en columnist bij The Sunday Times en Daily Telegraph. In 2003 werd Robert Harris uitgeroepen tot columnist van het jaar tijdens The British Press Awards. Hij woont in Berkshire, is getrouwd en heeft drie kinderen.

Hij schreef naast de bestsellers Fatherland (1992) (NL: Vaderland), Enigma (1995), Archangel (1998), Pompeii (2004) en Imperium (2006) een vijftal non-fictie boeken waaronder Selling Hitler (1992) over de vermeende dagboeken van Hitler. Van Fatherland is in 1994 een tv-film gemaakt met Rutger Hauer als Kripo-rechercheur March. Enigma werd in 2001 verfilmd door Michael Apted met Kate Winslet en Dougray …Lees verder op Wikipedia

Suggesties