Boek
Nederlands

Schateiland

Robert Louis Stevenson (auteur), Robert Ingpen (illustrator)
Jim Hawkins raakt onder de indruk van de verhalen van een oude zeekapitein die in de herberg van zijn ouders verblijft. Als de man overlijdt, vindt Jim in zijn bezittingen een schatkaart. Met enkele vrienden gaat hij op zoek naar de schat. Klassieker in een ruim geïllustreerde editie.
Titel
Schateiland
Auteur
Robert Louis Stevenson 1850-1894
Illustrator
Robert Ingpen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Treasure Island
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2013 | Andere uitgaves
192 p. : ill.
ISBN
9789059273207 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een avontuurlijke jongen, zeerovers, een tropisch eiland, een verborgen schat, een onbetrouwbare bemanning, een snelle schoener, een dubbelhartige scheepskok, muiterij enz.: ideale ingrediënten om een spannend verhaal mee op te bouwen waarin moord en doodslag, malaria, trouw, hebzucht en dronkenschap ook een belangrijke rol gaan spelen. En als de auteur dan ook nog een stevige dosis schrijftalent bezit, kan er een avonturenverhaal ontstaan dat Schateiland gaat heten.

Puur toevallig komt de jonge Jim Hawkins in het bezit van een kaart die de weg wijst naar een schat die op een tropisch eiland begraven ligt. Als hij ermee naar de dokter en de landjonker gaat, ontbrandt bij hem de zucht naar avontuur. De jonker steekt zijn geld in het uitrusten van een schoener en het aanwerven van een bemanning. Hij laat zich daarbij helpen door lange Jan Silver, maar is wat te loslippig over het doel van de reis. Silver, oud-scheepskok, zorgt ervoor dat een deel van de bemanning uit zeer…Lees verder
De ouders van de jonge Jim Hawkins beheren een herberg aan de kust van Engeland. Op een dag neemt een oude kapitein er zijn intrek. Dat blijkt het begin te zijn van een groot avontuur. De kapitein sterft, bijna tegelijkertijd met de ziekelijke vader van Jim. In de zeemanskist vindt Jim een schatkaart. Samen met een plaatselijke dokter, een landheer en een zeer bijzondere bemanning vaart Jim uit om de schat te gaan zoeken. Helaas moeten de schatzoekers letterlijk over lijken gaan om de schat te vinden. Deze klassieker is nog altijd even spannend als in de tijd waarin het verhaal geschreven werd. Deze uitgave is prachtig geïllustreerd met tekeningen op basis van waterverf en lijkt op vergeeld papier gedrukt te zijn. De tekeningen zien er levensecht uit en geven het verhaal nog meer glans. Voor veel kinderen zullen de scheepstermen wat lastig zijn en ze zullen ook moeten wennen aan de lange zinnen. Desondanks zal deze fantastische uitgave hen en ook volwassenen boeien. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson (Edinburgh, 13 november 1850 - Vailima (Samoa), 3 december 1894) was een Schots schrijver van romans, gedichten, toneelstukken en reisverhalen.

Leven

Stevenson werd geboren in het Schotse Edinburgh als zoon van de ingenieur Thomas Stevenson en Margaret Balfour. Zijn ouders waren zeer religieus, maar tijdens zijn jaren op de universiteit liet hij het geloof los, hoewel het wel invloed op hem zou houden. Zijn relatief korte leven was echter vol van ondernemingen en avontuur. Hij begon als ingenieur, evenals zijn vader (deze moderniseerde het ontwerp van de vuurtoren). Vanwege zijn zwakke gezondheid stapte hij over naar een rechtenstudie, maar werd geen praktiserend jurist. Aan het eind van zijn leven was hij plantagehouder en stamleider in Samoa.

Hij maakte verschillende reizen naar het koninkrijk Hawaï en raakte bevriend met koning David Kalakaua, met wie hij veel tijd doorbracht. Ook raakte hij bevriend…Lees verder op Wikipedia

Suggesties