In april 1945 vindt een jonge Duitse soldaat het uniform van een luchtmachtkapitein. Samen met een groep volgelingen begaat hij een reeks moorden en oorlogsmisdaden.
Titel
Der Hauptmann / written and directed by Robert Schwentke
Regisseur
Robert Schwentke
Acteur
Max Hubacher Milan Peschel Frederick Lau Alexander Fehling
Componist
Martin Todsharow
Taal
Duits
Uitgever
Splendid Film, © 2018
1 dvd-video : z/w
Oorspr. opname
2017
Speelduur
120 min.
Aantekening
Taalkeuze: Duits, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
4013549098113
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Oorlogsdrama van de Duitse regisseur Robert Schwenke, die na een aantal Amerikaanse films (RED; The time traveler’s wife) nu weer een film in eigen land maakt. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In april 1945 raakt de 19-jarige soldaat Willi Herold (Max Hubacher) na een Amerikaanse luchtaanval gescheiden van zijn eenheid. Terwijl hij wordt opgejaagd onder verdenking van desertie vindt hij in een verlaten legerauto de bezittingen van een luchtmachtkapitein. Met veel bluf weet hij zich voor te doen als officier en begaat samen met een groep volgelingen een reeks moorden en oorlogsmisdaden. De echte Herold werd in 1946 als ‘de beul van Emsland’ geëxecuteerd. De recensenten geven 4 sterren. Pauline Kleijer (Volkskrant 18-4-’18): ‘(…) ongekend indrukwekkend drama. Akelig om naar te kijken, dat zeker, maar ook fascinerend en bijzonder knap gemaakt, met een naar absurdisme neigende toonzetting. Daarbij spaart Schwentke zijn publiek nog enigszins; de historische werkelijkheid wa…Lees verder

Over Robert Schwentke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door FR

Robert Schwentke (Stuttgart, 1968) is een Duits filmregisseur.

Schwentke is in 1992 afgestudeerd aan de film school Columbia College Hollywood in Los Angeles. Hij is voornamelijk bekend als filmregisseur van Amerikaanse films. Hij regisseerde en schreef het scenario van de korte Amerikaans film Heaven! uit 1993. De films die Schwentke regisseerde en ook het scenario schreef waren de Duitse films Tattoo, Eierdiebe en Der Hauptmann. Naamsbekendheid kreeg hij vooral in 2005 met de film Flightplan, een thriller met Jodie Foster. In 2010 regisseerde Schwentke de actiefilm RED met de acteurs Bruce Willis en Morgan Freeman. In 2015 regisseerde hij de sciencefictionfilm The Divergent Series: Insurgent, het vervolg op Divergent waarin Shailene Woodley en Theo James de hoofdrollen spelen.

Filmografie