Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een jongeman, afkomstig van het Oostenrijkse platteland, die in een Weense tabakszaak werkt, sluit onverwacht vriendschap met Sigmund Freud.
Titel
De Weense sigarenboer
Auteur
Robert Seethaler
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Trafikant
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023 | Andere uitgaven
256 p.
Verschijningsdatum
31-03-2023
ISBN
9789403129365 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op stap met Adolf en Sigmund

Het tijdperk van nazi-Duitsland lijkt een onuitputtelijke bron voor auteurs te zijn. Drie totaal verschillende boeken die vrijwel tegelijkertijd uitkomen, spelen zich af tegen de achtergrond van het Derde Rijk.

Rotte tijden

Robert Seethaler (1966) komt in De Weense sigarenboer ongeschonden uit de confrontatie met de geschiedenis. Dat komt in de eerste plaats door de lichtvoetige manier waarop de Oostenrijkse auteur de tiener Franz Huchel met Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, laat converseren. Humor en zelfspot zijn daarbij trouwens extra troeven.

In de tweede plaats past Seethaler de ontmoetingen van Huchel met Freud zo doordacht in, dat er een mooi evenwicht ontstaat tussen de beslommeringen van de jongen enerzijds en de zielsgesteldheid van de wereldberoemde neuroloog anderzijds.

Ten derde houdt de schrijver het brede politieke kader constant in het oog, zodat er een knap contrast ontstaat tussen het lot van ieder individu en het lot van Oostenrijk en bij uitbreiding de hele wereld. De gebeurtenissen spelen zich immers af vanaf de nazomer van 1937 tot en met de gevolgen van de annexatie van Oostenrijk do…Lees verder

Seethaler is een meester in details en dialogen

Voor Robert Seethaler (1966) is schrijven als houtsnijden: je blijft net zo lang schaven tot alleen de essentie over is. De Oostenrijkse auteur (en zoon van een houtsnijder) brak internationaal door met zijn vijfde roman, Een heel leven (2015), over een simpele boerenknecht in een Oostenrijks bergdal.

Voorganger Der Trafikant (2012), nu in het Nederlands vertaald als De Weense sigarenboer, verhaalt van net zo'n 'eenvoudig' leven. De 17-jarige Franz Huchel trekt naar Wenen om in de leer te gaan bij een sigarenboer - zijn 'weke meisjeshanden' zijn niet geschikt voor de bosbouw of de zoutmijnen.

Het is 1937, Hitler staat op het punt Oostenrijk in te lijven en vanuit zijn sigarenzaakje ziet Franz hoe de stemming omslaat, hoe de Joodse klandizie plotseling een probleem vormt - een reden om de winkelpui te besmeuren, of erger. In ruil voor een paar dure sigaren voert hij gesprekken met de oude Sigmund Freud, een vaste klant. De jongen vraagt hem om raad over een danseresje aan wie hij zijn hart heeft verloren. ('Misschien was het allemaal toch al een kolossale vergissing.' 'Liefde is altijd een vergissing.') Geïnspireerd door 'de professor' vindt Franz zijn eigen wijze van stil protest, een kleine maar moedige verzetsdaad tegenover…Lees verder

De Weense sigarenboer

Eerste zin. Op een zondag in de late zomer van 1937 trok er over Salzkammergut een ongewoon hevig onweer, dat het tot dan toe tamelijk saai voortkabbelende leven van Franz Huchel even onverwacht als ingrijpend zou veranderen.

Nee, De Weense sigarenboer gaat niet over Sigmund Freud, maar hij speelt er wél een belangrijke rol in. En, opmerkelijk: het is niet de pontificerende Freud die nogal overtuigd was van eigen importantie, maar een breekbare, bescheiden en oude man. Het verhaal speelt zich af in de jaren 1937-1938, net voor en net na de gedwongen Anschluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland. Via de aandoenlijke jonge Franz, door zijn moeder uit de provincie als leerjongen naar een sigarenboer in Wenen gestuurd, zijn we er getuige van hoe de bruine klauw zich steeds vaster om het land sluit. Franz krijgt een relatie met de Boheemse Anezka, bezorgt professor Freud diens sigaren en de krant (en wint zijn advies in bij zijn liefdesverdriet over Anezka, die ten slotte met een SS-man trouwt), en wordt gedwongen de sigarenzaak te bestieren als de joodse eigenaar ervan wordt gearresteerd. Een en ander met de onnavolgbare Seethaler-toets (zie ook Een heel leven )…Lees verder

In deze fijngevoelige roman wordt een tijdsbeeld gegeven van het Wenen van kort voor en in de Tweede Wereldoorlog. Een jongen van het platteland trekt naar de stad en komt in dienst van een winkelier in tabakswaren en aanverwante artikelen. Onder de klanten is ook de beroemde Joodse psychoanalyticus Sigmund Freud. In 1938 trekt Hitler met zijn leger Oostenrijk binnen en het altijd al aanwezige antisemitisme wordt plotseling voelbaar. De winkelbediende beleeft zijn eerste amoureuze avontuur, dat in een teleurstelling eindigt. Hij zoekt na een toevallige ontmoeting troost bij Freud en langzamerhand nemen die contacten toe. De winkelier krijgt te maken met anti-Joods geweld omdat Freud zijn klant is. Zijn winkel wordt vernield. Hij wordt na Freuds vertrek naar Engeland door de Gestapo opgepakt. De bediende probeert hem nog te redden, maar wordt uiteindelijk zelf ook gearresteerd. Op ingehouden toon vertelt dit verhaal het volwassen worden van een dorpsjongen in de stad, binnen het racist…Lees verder

Freud en Franz

Succesauteur Seethaler schrijft vrolijk over een donkere tijd.

Dit boek mag je niet onderschatten. Eerst denk je: lichte kost, amusement voor een breed publiek. Maar al snel kom je tot de ontdekking dat hier een geraffineerde vertelller aan het woord is, een taalkunstenaar met gevoel voor pointes en soms hartverscheurende tragiek. Geen wonder dat 'De Weense sigarenboer' van de Oostenrijker Robert Seethaler (1966) zo'n doorlopend succes is in de Duitse boekhandel en ook internationaal furore maakt.

De roman begint in 1937 op het Oostenrijkse platteland. De 17-jarige Franz woont met zijn moeder in een dorp nabij Salzburg en krijgt een baan in de hoofdstad Wenen. Franz wordt assistent van een ex- vriend van zijn moeder, nu eigenaar van een goedbeklante tabakswinkel. De naïeve en gevoelige jongen (met 'weke meisjeshanden') leert in Wenen niet alleen de liefde kennen, maar raakt ook betrokken bij de turbulente politieke ontwikkelingen.

Al spoedig na zijn aankomst volgt de annexatie van Oos…Lees verder

Over Robert Seethaler

Robert Seethaler (Wenen, 7 augustus 1966) is een Oostenrijks schrijver, scenarioschrijver en acteur.

Biografie

Robert Seethaler groeide op in Wenen. Door een aangeboren oogafwijking (min 17 dioptrie) ging hij naar een lagere school voor blinden en slechtzienden.

Nadien doorliep hij de School voor dramaturgie in het Volkstheater Wenen. Na afloop werkte hij mee aan diverse producties voor film en televisie, en in theaters in Wenen, Berlijn, Stuttgart en Hamburg. Seethaler werkte als acteur mee aan ongeveer 25 speelfilms en televisiefilms en -series. Het bekendst werd hij bij het grote publiek van 2003 tot 2016 in de rol van de gerechtsarts Dr. Kneissler in de ZDF-krimiserie Ein starkes Team. Hij schreef het scenario voor Die zweite Frau van regisseur Hans Steinbichler (2008). Zijn eigen roman Der Trafikant werd in 2018 verfilmd door Nikolaus Leytner.

Voor zijn publicaties ontving Seethaler meer d…Lees verder op Wikipedia