Boek
Nederlands
Het leven van een bijna anonieme arbeider in een Oostenrijkse vallei, waar de moderne tijd zijn intrede doet.
Titel
Een heel leven
Auteur
Robert Seethaler
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ein ganzes Leben
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018 | Andere uitgaven
156 p.
ISBN
9789023497813 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Buiten de vallei

In een Oostenrijkse heimatbestseller van Robert Seethaler neemt een rechtschapen elckerlyc het op tegen de moderniteit. Filip Huysegems

E en heel leven van Robert Seethaler is een gigantische hit in Duitsland en Oostenrijk. Het achterplat van het boek zet het stevig in de verf: 'Sinds verschijnen staat de roman onafgebroken in de bestsellerlijsten en Robert Seethaler werd door de Duitse boekhandel verkozen tot auteur van het jaar', met als toemaat een citaat uit Die Literarische Welt, die dit boek 'het fijnzinnige, elegante lied van een vol mensenleven' vindt.

'Vol' kun je het leven van de boerenknecht Andreas Egger niet noemen. Hij groeit op in het prille begin van de vorige eeuw en sterft ruim zeventig jaar later. Dat is het zowat. Het bergdal waar hij woont, komt hij praktisch van zijn hele leven niet uit.

Toch brengt dit boek een snaar aan het trillen bij meer dan 160.000 lezers in het Duitse taalgebied. Een proeve tot verklaring: dit is een heimatroman zoals hij altijd geschreven zou moeten worden. Zonder schadelijke suikers.

Is er sprake van een hardvochtige opvoeding? Jazeker, de boer bij w…Lees verder

Beschrijving van het leven van A. Egger, die als vierjarige als pleegkind bij zijn oom op de boerderij komt. Hij moet veel werken en wordt zelfs kreupel geslagen. Het hele leven van deze man die eenvoudig leeft, veel werkt, de liefde vindt en ook weer verliest, passeert de revue. Daarnaast wordt verteld over de vooruitgang en de veranderingen in het leven van alledag. De Oostenrijkse auteur R. Seethaler (1966) weet in een betrekkelijk korte roman een heel leven samen te vatten en te presenteren op een bijzonder indrukwekkende manier. Hij weet de lezer te boeien met zijn rake beschrijvingen van situaties en van mensen. Altijd straalt er een zeker begrip, ook voor de hardvochtigste personages, uit de zinnen, omdat het leven vroeger was zoals het was en er pas vanaf de jaren dertig iets begint te veranderen, qua denken, techniek en mentaliteit. De schrijfstijl is ingetogen en eenvoudig. Deze roman, in een uitstekende vertaling zal grote groepen lezers aanspreken vanwege de literaire en i…Lees verder

Over Robert Seethaler

Robert Seethaler (Wenen, 7 augustus 1966) is een Oostenrijks schrijver, scenarioschrijver en acteur.

Biografie

Robert Seethaler groeide op in Wenen. Door een aangeboren oogafwijking (min 17 dioptrie) ging hij naar een lagere school voor blinden en slechtzienden.

Nadien doorliep hij de School voor dramaturgie in het Volkstheater Wenen. Na afloop werkte hij mee aan diverse producties voor film en televisie, en in theaters in Wenen, Berlijn, Stuttgart en Hamburg. Seethaler werkte als acteur mee aan ongeveer 25 speelfilms en televisiefilms en -series. Het bekendst werd hij bij het grote publiek van 2003 tot 2016 in de rol van de gerechtsarts Dr. Kneissler in de ZDF-krimiserie Ein starkes Team. Hij schreef het scenario voor Die zweite Frau van regisseur Hans Steinbichler (2008). Zijn eigen roman Der Trafikant werd in 2018 verfilmd door Nikolaus Leytner.

Voor zijn publicaties ontving Seethaler meer d…Lees verder op Wikipedia