Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Aan boord van een schip op weg naar Europa kijkt componist Gustav Mahler terug op zijn leven.
Titel
Het laatste deel
Auteur
Robert Seethaler
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der letzte Satz : Roman
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
126 p.
ISBN
9789403110615 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Migraine met Mahler

Robert Seethaler gaat op zoek naar de man achter de mythe Gustav Mahler.

De Oostenrijkse auteur Robert Seethaler schrijft met veel mededogen over doodgewone levens. Romans als Het veld en Een heel leven gaan over mensen die tussen de plooien van de geschiedenis vallen. In zijn nieuwe boek, Het laatste deel, lijkt Seethaler van dat stramien af te stappen. Hier richt hij zijn blik op een titaan uit de muziekgeschiedenis: componist Gustav Mahler (1860-1911).

Dat is delicaat. Over Mahler werd al uitvoerig geschreven. Wereldwijd houden genootschappen en festivals zijn werk levend. Een roman wijden aan een geliefd componist betekent je blootstellen aan de vuurlinie van musicologen en fans die het beter weten.

In Het laatste deel maakt Mahler per boot de overtocht van New York naar Europa. Hij weet dat hij binnenkort zal sterven. En hoewel zijn vrouw en dochter meereizen, brengt hij de lange dagen alleen door op het dek, af en toe in zijn gedachten onderbroken door een scheepsjongen die hem thee brengt. Beneveld door koorts en slapeloosheid blikt…Lees verder

ROBERT SEETHALER Het laatste deel

BOEKENBAL

In de dromerige vertelling ‘Het laatste deel’ van de Oostenrijkse schrijver en acteur Robert Seethaler vaart een componist anno 1911 terug van New York naar Europa. De man is ernstig ziek en brengt vele uren op het dek door, onder een dekentje met een kopje thee, en hij blikt terug op zijn leven. Op zijn rumoerige tijd als directeur van de beroemdste orkesten ter wereld in Wenen en New York, op zijn complexe huwelijk met ‘de mooiste vrouw van Wenen’, op zijn bezoek aan een beroemde Weense psychiater in het Nederlandse Leiden.

Maar ook op kleine momenten, zoals wanneer een vogel de drie tonen aanslaat die hij nog nodig heeft. Die componist is Gustav Mahler, zijn vrouw is uiteraard Alma, en de psychiater Sigmund Freud. Drie grote levens, verdicht in een novelle. Kenners zullen misschien schamperen dat ze alles al weten. Maar voor wie daar geen last van heeft – Seethaler heeft een vergelijkbaar boek over Sigmund Freud geschreven: ‘De Weense s…Lees verder

Gustav Mahler (1860-1911), de beroemde componist en dirigent, is aan boord van een groot schip, waarmee hij, ziek en koortsig, op weg is naar Europa. Hij zit op het dek met zijn broze lijf en wordt overspoeld door een golf aan herinneringen. Een scheepsjongen zorgt voor hem en is de enige met wie hij woorden wisselt. Verder is hij alleen. De auteur is erin geslaagd in het hoofd en de zintuigen van de stervende Mahler te kruipen en trakteert de lezer op een prachtig getoonzette compositie van hoe Mahler zich zijn leven herinnert. Van zijn kinderjaren, toen hij 'aan de piano zat, de pedalen verhoogd met klossen, zodat hij er met zijn korte benen, dun als strohalmen, bij kon', tot aan scènes uit zijn huwelijk met Alma, die twintig jaar jonger was. Hij denkt terug aan concerten, aan zijn successen als dirigent. Met vaste hand schildert Seethaler (1966) het portret van een gekweld man, houvast zoekend aan de reling, met gedachten die wegwaaien naar memorabele momenten in zijn leven om telk…Lees verder

Het grote leven van Mahler in een kleine roman

Seethaler schrijft een dromerige novelle over de componist die terugblikt op zijn leven.

Een dromerige vertelling is Het laatste deel van de Oostenrijkse schrijver en acteur Robert Seethaler. Een componist vaart terug van New York naar Europa. Het is 1911. De man is ernstig ziek en spendeert vele uren aan dek onder een deken met thee van de scheepsjongen en blikt terug op zijn leven. Op zijn roerige tijden als directeur van de beroemdste orkesten ter wereld in Wenen en New York, op zijn complexe huwelijk met 'de mooiste vrouw van Wenen', op zijn bezoek aan een beroemde Weense psychiater in Leiden. Maar ook op kleine momenten, als een vogel de drie losse tonen aanslaat die hij nog miste. Die componist is Gustav Mahler, zijn vrouw is uiteraard Alma, en de psychiater Sigmund Freud. Allemaal grote levens, verdicht in een dunne novelle.

Kenners zullen misschien schamperen dat ze alles al weten. Maar voor wie daar geen last van heeft (Seethaler schreef een vergelijkbaar boek over Sigmund Freud: De Weense sigarenboer) is dit juist een mooi, poëtisch inkijkje in ee…Lees verder

Over Robert Seethaler

Robert Seethaler (Wenen, 7 augustus 1966) is een Oostenrijks schrijver, scenarioschrijver en acteur.

Biografie

Robert Seethaler groeide op in Wenen. Door een aangeboren oogafwijking (min 17 dioptrie) ging hij naar een lagere school voor blinden en slechtzienden.

Nadien doorliep hij de School voor dramaturgie in het Volkstheater Wenen. Na afloop werkte hij mee aan diverse producties voor film en televisie, en in theaters in Wenen, Berlijn, Stuttgart en Hamburg. Seethaler werkte als acteur mee aan ongeveer 25 speelfilms en televisiefilms en -series. Het bekendst werd hij bij het grote publiek van 2003 tot 2016 in de rol van de gerechtsarts Dr. Kneissler in de ZDF-krimiserie Ein starkes Team. Hij schreef het scenario voor Die zweite Frau van regisseur Hans Steinbichler (2008). Zijn eigen roman Der Trafikant werd in 2018 verfilmd door Nikolaus Leytner.

Voor zijn publicaties ontving Seethaler meer d…Lees verder op Wikipedia