Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
29 inwoners die begraven liggen op de begraafplaats van het stadje Paulstad vertellen hun levensverhaal.
Titel
Het veld
Auteur
Robert Seethaler
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das Feld
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
237 p.
ISBN
9789403158709 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nooit helemaal gelukkig

Roman. Wat zouden de doden vertellen als ze konden terugblikken? Natuurlijk zouden ze over het leven praten. Dat doen ze honderduit in de nieuwste van Robert Seethaler.

Het is nooit een pretje voor een schrijver, een nieuw boek uitbrengen na een doorslaand succes. Dat is precies de situatie waarin de Oostenrijkse schrijver Robert Seethaler verkeert. In 2014 brak hij internationaal door met zijn vijfde roman, Een heel leven. Daarin blikt de stokoude Andreas Egger terug op zijn leven in een afgelegen bergdorp. Misschien ontroerde het boek zoveel lezers omdat Egger iets deed wat velen van ons zo moeilijk vinden: hij berustte in wat het leven bracht, ook al bleven de tegenslagen hem niet bespaard.

Voor zijn nieuwe boek, Het veld, heeft Seethaler zich niet suf gepiekerd. Een man maakt dagelijks een wandeling op het kerkhof en mijmert over wat de doden zouden vertellen als ze konden terugblikken. 'Natuurlijk zouden ze over het leven praten. Hij dacht dat de mens misschien pas voorgoed kon oordelen over zijn leven als hij zijn sterven achter de rug had.'

En ja hoor… Er volgen 29 hoofdstukken waarin telkens een andere dode van onder z…Lees verder

'Het veld‘ (Das Feld) is de begraafplaats van het fictieve stadje Paulstad, ergens in het Duitstalige gebied en de titel van deze roman waarin 29 ‘bewoners’ het verhaal vertellen van hun leven, maar vooral van hun einde. De verhalen zijn van jonge en oude mensen, soms lang, soms maar heel erg kort en gaan over hun verwachtingen, wel of niet uitgekomen, over hun dromen en doelstellingen. De gevierde Oostenrijkse bestsellerauteur, draaiboekauteur en acteur Robert Seethaler (1966) geeft de doden een stem en een verhaal en beschrijft hun leven soms met ingehouden humor, soms grappig en soms triestig. Zijn schrijfstijl is rechttoe rechtaan met weinig opsmuk, zeer exact en ingetogen, waardoor het verhaal van en over de doden nooit morbide overkomt, maar ontroerend en de lezer zal raken en daardoor aanzetten tot nadenken. Een roman van grote literaire en inhoudelijke kwaliteiten in een uitstekende vertaling van Liesbeth van Nes, die een groot aantal lezers zal aanspreken en absoluut aan te b…Lees verder

Over Robert Seethaler

Robert Seethaler (Wenen, 7 augustus 1966) is een Oostenrijks schrijver, scenarioschrijver en acteur.

Biografie

Robert Seethaler groeide op in Wenen. Door een aangeboren oogafwijking (min 17 dioptrie) ging hij naar een lagere school voor blinden en slechtzienden.

Nadien doorliep hij de School voor dramaturgie in het Volkstheater Wenen. Na afloop werkte hij mee aan diverse producties voor film en televisie, en in theaters in Wenen, Berlijn, Stuttgart en Hamburg. Seethaler werkte als acteur mee aan ongeveer 25 speelfilms en televisiefilms en -series. Het bekendst werd hij bij het grote publiek van 2003 tot 2016 in de rol van de gerechtsarts Dr. Kneissler in de ZDF-krimiserie Ein starkes Team. Hij schreef het scenario voor Die zweite Frau van regisseur Hans Steinbichler (2008). Zijn eigen roman Der Trafikant werd in 2018 verfilmd door Nikolaus Leytner.

Voor zijn publicaties ontving Seethaler meer d…Lees verder op Wikipedia