Boek
Nederlands

Aarde en ruimte

Robert Snedden (auteur)

Aarde en ruimte

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Allerlei zaken die betrekking op onze planeet worden behandeld zoals het verschijnsel dag en nacht, de seizoenen, atmosfeer en het ontstaan van aardbevingen. Met vele kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Aarde, Heelal
Titel
Aarde en ruimte
Auteur
Robert Snedden
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Earth and beyond
Uitgever
Harmelen: Corona, 2002
32 p. : ill.
ISBN
90-5495-481-7
Plaatsingssuggestie
560 (SISO) De aarde (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek bestaat uit 13 stukjes van twee pagina's naast elkaar waarin met woord en beeld, meestal foto's, een fenomeen wordt toegelicht en geïllustreerd. Naast de toelichtende tekst krijgt de lezer telkens nog in een geel vakje een concreet stukje "Feiten & Weetjes" (over de "tsoenami-terreur", "het ontstaan van een berg") en, in een rood vakje, een uitnodiging om even zelf aan de slag te gaan. Achteraan is er telkens een verklarende lijst van een veertigtal in de tekst vetgedrukte woorden en een register.

Jonge lezers met belangstelling voor de dingen om hen heen kunnen uit dit boek heel wat leren, zowel door de toelichting als door de voorgestelde experimentjes. Ze komen hier niet alleen te weten wat magma is of de zonnecorona, maar ook o.m. waarom precies de aarde een oase van leven is in de uitgestrekte lege ruimte... Toch houdt de auteur niet altijd voldoende rekening met de voorkennis (of het gebrek daaraan) van de lezer.

Opvallend in dit boek is het gebrek aan zor…Lees verder
Allerlei zaken die betrekking hebben op onze planeet worden kort en bondig behandeld. In dertien hoofdstukjes ter grootte van een dubbele pagina worden de volgende thema's behandeld: het verschijnsel van dag en nacht en de seizoenen, de atmosfeer, het klimaat, het ontstaan van de gebergten, aardbevingen en vulkanen enz. Elk hoofdstuk is opgebouwd uit een stuk tekst, duidelijke en functionele afbeeldingen in kleur en zwart-wit (met tekstkader) en een kader met feiten en weetjes. Bij ieder onderdeel staat bovendien een opgave die jongeren zelf kunnen uitvoeren om een verschijnsel aanschouwelijk te maken. Door de gekleurde kaders en de korte stukken tekst in een groot lettertype is het geheel erg overzichtelijk. Achterin de uitgave zijn een register en een verklarende woordenlijst opgenomen. Vanaf ca. 12 jaar.