Boek
Nederlands

Elektriciteit en magnetisme

Robert Snedden (auteur)

Elektriciteit en magnetisme

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Allerlei aspecten van elektrische en magnetische verschijnselen komen aan de orde. Met kleurenfoto's en tekeningen. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Elektriciteit en magnetisme
Auteur
Robert Snedden
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Electricity and magnetism
Uitgever
Harmelen: Corona, 2001
32 p. : ill.
ISBN
90-5495-430-2
Plaatsingssuggestie
533 (SISO) Natuurkunde (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De boekjes in de reeks 'Alledaagse wetenschap' bundelen een aantal vragen en antwoorden, feiten en weetjes, en een doe-opdracht. In Elektriciteit en magnetisme komen de volgende vragen aan bod: wat is elektriciteit? Hoe ontstaat bliksem? Welke energiebronnen bestaan er? Wat is een magneet? Hoe maak je een elektromagneet? Hoe werkt een generator? Wat brengt de toekomst?

Heel wat vragen en heel wat antwoorden. Maar het is maar de vraag of de antwoorden de lezer kunnen bekoren. De uitleg in het boek is droog en wetenschappelijk. Het belangrijkste doel lijkt wel het introduceren van vakterminologie en het leveren van definities of verklaringen. Het voorstellingsvermogen van de jonge lezer wordt amper aangesproken. Heldere vergelijkingen en concrete toepassingen moet je met een vergrootglas zoeken. Zelfs de feiten en weetjes getuigen niet van veel verbeeldingskracht. De proefjes die de kinderen zelf kunnen uitvoeren, zijn niet nieuw en worden niet altijd helder uitgelegd. Dui…Lees verder
In 13 korte hoofdstukken van telkens 2 pagina's worden de basisbegrippen van elektrische en magnetische verschijnselen en hun toepassingen toegelicht voor de doelgroep. Elk hoofdstuk bestaat uit 2 of 3 tekstblokken, een proefje om zelf te doen, een kadertekst met interessante weetjes en 2 tekeningen of foto's in kleur met een eigen onderschrift. De onderwerpen passen in het onderwijsprogramma van de basisvorming voor techniek en natuur- en scheikunde, maar lenen zich ook voor spreekbeurten in de hoogste klassen van de basisschool. Het informatiegehalte is hoog, veel zinnen zijn echter onnodig lang of nodeloos ingewikkeld. In de vertaling wordt soms gekozen voor een term die niet past bij de gebruikelijke schoolwoorden. De verklarende woordenlijst en het register zijn functioneel. Vanaf ca. 12 jaar.