Boek
Nederlands

Licht en geluid

Robert Snedden (auteur)
+1
Licht en geluid
×
Licht en geluid Licht en geluid

Licht en geluid

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Allerlei aspecten over licht en geluid komen aan de orde zoals spiegelen, lenzen, muziek en kleur. Met kleurenfoto's en tekeningen. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Geluid, Licht
Titel
Licht en geluid
Auteur
Robert Snedden
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Sound and light
Uitgever
Harmelen: Corona, 2001
32 p. : ill.
ISBN
90-5495-431-0
Plaatsingssuggestie
531 (SISO) Natuurkunde (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De boekjes in de reeks 'Alledaagse wetenschap' bundelen een aantal vragen en antwoorden, feiten en weetjes, en een doe-opdracht.Licht en geluid wijdt de jonge lezer in de wereld van kleuren en geluiden in. Wat is een geluid? Hoe horen we? Wat zijn toonhoogte en geluidsterkte? Hoe zien we? Hoe ontstaat kleur? Wat zijn spiegels? Kunnen we alles geloven wat we zien?

Heel wat vragen en heel wat antwoorden. Maar het is maar de vraag of de antwoorden de lezer kunnen bekoren. De uitleg in het boek is droog en wetenschappelijk. Het belangrijkste doel lijkt wel het introduceren van vakterminologie en het leveren van definities of verklaringen. Het voorstellingsvermogen van de jonge lezer wordt amper aangesproken. Heldere vergelijkingen en concrete toepassingen moet je met een vergrootglas zoeken. Zelfs de feiten en weetjes getuigen niet van veel verbeeldingskracht. De proefjes die de kinderen zelf kunnen uitvoeren, zijn niet nieuw en worden niet altijd helder uitgelegd. Duidelij…Lees verder
In dit deel uit de serie 'Alledaagse wetenschap'* staan licht en geluid centraal. Op twee naast elkaar liggende bladzijdes wordt steeds een bepaald onderwerp besproken zoals spiegelen, lenzen en muziek. De teksten zijn kort gehouden; het taalgebruik is niet altijd even makkelijk. Weliswaar worden de dikgedrukte woorden in een lijst achterin het boek verklaard, maar daardoor wordt de aangeboden tekst niet helderder. Ieder hoofdstuk heeft naast de teksten dezelfde opbouw: erg algemene kleurenfoto's, gekleurde tekeningen, een leuke rubriek 'feiten & weetjes' en een rubriek 'Zelf doen' waarin aanwijzingen gegeven worden om zelf proefjes te doen of instrumenten te bouwen. De aanwijzingen zijn echter zo summier dat het erg lastig is om ze uit te voeren. Achterin is een register opgenomen. Het eenvoudig, weinig inspirerend uitgevoerde boek voegt niet veel toe aan de vele boeken die in de loop der tijden al over dit onderwerp zijn verschenen. Vanaf ca. 12 jaar.