Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De Tanners : roman

Robert Walser (auteur), Machteld Bokhove (vertaler)
Een gevoelige jongeman, die het in geen baan kan uithouden, koestert zijn vrijheid, wandelt in de vrije natuur, overdenkt het bestaan en laat zich leiden door het toeval.
Onderwerp
Familie
Titel
De Tanners : roman / Robert Walser ; vertaald uit het Duits en van een nawoord voorzien door Machteld Bokhove
Auteur
Robert Walser 1878-1956
Vertaler
Machteld Bokhove
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Geschwister Tanner
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2020
325 p.
ISBN
9789492313799 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geen enkele opmerkelijke daad

De Tanners kondigt het modernisme in de literatuur aan - en Robert Walsers eigen vlucht.

De Tanners van de Zwitserse schrijver Robert Walser (1878-1956) is een vervelend boek. Het is lastig, vermoeiend, dik, anekdotisch, erratisch, overbodig, aanmatigend, vreemd, onevenwichtig, ergerlijk, traag, babbelziek, dronken, manisch. En toch is het een evenement waar je bij wilt zijn. Maar pas op.

Het verhaal is in zijn futiliteit nauwelijks na te vertellen. Het gaat over de jongeman Simon Tanner, zijn zus en zijn drie broers, die allen de eerste stappen in het burgerlijke leven zetten, enkele ontmoetingen links en rechts, een paar kleine evoluties, enkele onooglijke fantasieën. Simon, 'twintig jaar en iets daarboven', is zonder veel vermomming de jonge Walser zelf. Hij zwerft en dwaalt en probeert van zijn extreme doelloosheid toch een volwassen verantwoordelijkheid te maken, zonder veel succes. 'Ik heb op het platteland en in de stad gewoond maar ik heb tot nu toe nog geen mens op aarde een enigszins opmerkelijke daad bewezen.' Zelfkennis is er wel.

Simon z…Lees verder

Sterk autobiografisch getinte roman over een jonge vrijbuiter die wat verwonderd in het leven staat, weinig behoeften kent en het in geen enkele baan lang kan uithouden. De vrijheid, het wandelen en vele willekeurige ontmoetingen vullen zijn bestaan, waarbij werken eerder een onderbreking dan een doel vormt. Het boek bestaat uit een geheel van losjes verbonden episodes, waarin de zwerftocht, het toeval en de familieleden een soort van rode draad vormen. Beschouwing, fantasie, beschrijving van gevoelens en een romantische sfeertekening zijn de elementen waar het in dit fijnzinnig geschreven, maar wel wat tijdgebonden literaire werk uit 1907 om draait. De Zwitserse schrijver Robert Walser (1878-1956) werd vooral door collega-schrijvers gewaardeerd en geldt in kringen van kenners als geheimtip.

Ode aan de vrijheid

Robert Walser tartte in zijn debuut de literaire conventies van zijn tijd, maar ook die van de onze.

Simon Tanner is een Zwitserse jongeling die de lezer van nu in prettige, en wellicht ook verontrustende verwarring achterlaat. Maar welke uitwerking moet deze 'rare snuiter', zoals de hoofdpersoon van 'De Tanners' zichzelf noemt, wel niet gehad hebben op de lezer van 1907, toen de roman verscheen?

Robert Walser tartte in zijn debuut 'Geschwister Tanner' alle literaire conventies van zijn tijd. De plot navertellen heeft geen zin. Telkens wanneer je denkt een verhaallijn te ontwaren, neemt de auteur je verwachtingen genadeloos op de hak. We volgen Simon Tanner op zijn omzwervingen door berg en dal, zijn ontmoetingen vol min en onmin met zijn broers en zuster, en in een paar toevallige baantjes tussendoor. 'De Tanners' begint met een hilarische scène in een boekhandel, waar Simon een week op proef werkt. Na die week vertelt hij de boekhandelaar in een beschaafde toespraak de waarheid. "Denkt u dat het er met mijn jeugd zo slecht voorstaat dat ik het nodig heb om die in e…Lees verder

Over Robert Walser

Robert Otto Walser (Biel, 15 april 1878 – Herisau, 25 december 1956) was een Duitstalige Zwitserse schrijver.

Leven en werk

1878–1897

Walser werd als een na jongste geboren in een kinderrijke familie. Hij bezocht de vooropleiding voor het gymnasium, maar werd, ondanks zeer goede prestaties, al op zijn veertiende van school gehaald omdat het slecht ging met de winkel van zijn vader, een boekbinder en lijstenmaker. Van 1892 tot 1895 werd hij in de leer gedaan bij een bank in Biel. Hij raakte al vroeg enthousiast voor het theater. In 1894 stierf zijn ernstig depressieve moeder, de oudste dochter Lisa zorgde al jaren voor het gezin. In 1895 verhuisde hij naar Stuttgart, waar zijn één jaar oudere broer woonde, de schilder en boekillustrator Karl Walser. Hij probeerde toneelspeler te worden, maar werd wegens gebrek aan talent afgewezen. In 1897 trok hij te vo…Lees verder op Wikipedia