Filmversie van de Broadwaymusical waarin het Romeo en Julia verhaal naar de actualiteit van New Yorkse straatbendes eind jaren vijftig van de 20e eeuw werd overgebracht.
Titel
West Side story
Regisseur
Robert Wise Jerome Robbins
Componist
Leonard Bernstein 1918-1990
Naar het werk van
Arthur Laurents
Scenarist
Ernest Lehman
Acteur
Natalie Wood
Taal
Engels
Editie
50th anniversary edition
Uitgever
Twentieth Century Fox, [2021] | Andere uitgaves
1 blu-ray
Oorspr. opname
1961
Speelduur
ca. 154 min.
EAN
5051888254240

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 5 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse musical, klassieker uit 1961 van Robert Wise, met Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno e.v.a. Muziek van Leonard Bernstein. Cinema.nl geeft alle 5 sterren: 'Prachtmusical, al is het aanvankelijk merkwaardig om New Yorkse bendeleden te zien dansen en zingen in deze variatie op Romeo en Julia. De rollen van vooral Wood, Moreno en Chakiris zijn voortreffelijk, en de shakespeareaanse noodlotsdreiging is continu aanwezig, zodat de spanning overeind blijft. De rivaliserende families Montague en Capulet zijn vervangen door de witte straatbende The Jets en de Puerto Ricaanse Sharks. Puerto Ricaanse Maria (Wood) wordt verliefd op autochtone Tony (Richard Beymer), maar dat zien de bendeleiders niet zitten. Tien Oscars, waaronder die voor Beste Film.' Als extra bij deze 50th Anniversary edition: Commentaar bij de songs van Stephen Sondheim en Pow! De dansscènes van West Side Story.

Over Robert Wise

CC BY 2.0 - Foto van/door Alan Light

Robert Earl Wise (Winchester, 10 september 1914 – Los Angeles, 14 september 2005) was een Amerikaans filmregisseur en -producent. Hij is vooral bekend geworden met de regie van de films The Sound of Music en West Side Story.

Biografie

Robert Wise studeerde aan het Franklin College, maar zag zich genoodzaakt zijn school te verlaten en een baan te zoeken tijdens de Grote Depressie. Hij kwam in de jaren dertig in de filmwereld terecht dankzij zijn broer David, die werkte bij de afdeling boekhouding van de filmstudio RKO. Hier ging hij aan de slag als assistent-snijder. Hij ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste geluidseditors van de studio. In 1939 begon hij aan de montage van films, eerst als assistent bij William Hamilton in de film The Story of Vernon and Irene Castle, later dat jaar in samenwerking met Hamilton aan films als The Hunchback of Notre Dame. In de jaren veertig werkte hij solo aan …Lees verder op Wikipedia

Suggesties