Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De kinderen in de sleepnetten

Roberto Saviano (auteur), Jan van der Haar (vertaler)
Een 16-jarige jongen richt een jeugdbende op in Napels en wil als een maffiosi de stad onder controle krijgen en schuwt daarbij geweld niet.
Titel
De kinderen in de sleepnetten
Auteur
Roberto Saviano
Vertaler
Jan van der Haar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La paranza dei bambini
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
382 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door Wrede kus
ISBN
9789023472803 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Pang, boem en knal tussen de waslijnen

De sinds 2006 onder protectie levende Roberto Saviano, die hoge ogen gooide met zijn verfilmde essay Gomorra, heeft een eerste roman uit. Ook alles wat Saviano in De kinderen in de sleepnetten vertelt, is uit de realiteit gegrepen. Een schokkend en meeslepend boek.

Is de Napolitaanse roman een genre op zich? Of is Napels een stad die, zoals Venetië, Rome of Triëst elders in Italië, onvermijdelijk in de letteren blijft opduiken en er altijd opnieuw een actievere rol in vervult dan die van toevallige achtergrond of eeuwig decor?

Alleszins is er een hele stoet auteurs - van Curzio Malaparte en Erri de Luca tot Ermanno Rea en Elena Ferrante, of nog, Susan Sontag met The Volcano Lover en God weet hoeveel Fransen - die de chaos, goorheid en superbe barok van de Vesuvius-metropool in hun verhalen hebben vervat, en dat met zoveel verve hebben gedaan dat Napels zelf er altijd opnieuw als hoofdpersonage uitkomt, halfweg tussen roepende matrone en moederkloek die geen blijf weet met haar drukke kroost.

Een soortgelijke impressie laat De kinderen in de sleepnetten achter, de eerste roman van de even belaagde als befaamde Napolitaanse journalist Roberto Saviano. Het Napels waarin hij een groep ad…Lees verder

Naaien of genaaid worden

Roman. Ze heten Nicolas, Vincenzo, Eduardo of Fabio, maar alleen hun moeders gebruiken die namen nog. In de smalle straten van Napels worden ze Maradja, Draak, Drone of Vlammetje genoemd. Ze zijn De kinderen in de sleepnetten, de patsertjes in de eerste roman van Gomorra-journalist Roberto Saviano.

Roberto Saviano (38) is een Italiaans journalist die een sterrenstatus kreeg toen hij in 2006 Gomorra publiceerde, een fascinerende studie over de Camorra, de Napolitaanse tak van de maffia. Het boek werd een wereldsucces, de auteur opgejaagd wild. Hij moest onderduiken, gaf lezingen en signeersessies beschermd door lijfwachten en bleef schrijven en vertellen over misdaad en corruptie. In Zero, zero, zero (2013) bracht hij de internationale cocaïnehandel in kaart, maar het boek had niet de impact van zijn debuut.

In 2016 schreef Saviano zijn eerste roman, over een groepje jongeren dat opgroeit in de Napolitaanse wijken. Het boek is pas nu vertaald. De jonge wolven zijn geen zestien jaar oud en dromen van een leven als maffioso, met alles wat daar aan wapens, machogedrag, meiden en blingbling bij past. Hun devies hebben ze geleend van Amerikaanse rapsongs: 'Get rich or die trying'. Hun eerste raid doen ze op de plaatselijke Footl…Lees verder

ROBERTO SAVIANO - De kinderen in de sleepnetten

'De kinderen in de sleepnetten' (De Bezige Bij) is de debuutroman van Roberto Saviano, de Napolitaanse journalist die wereldberoemd werd met 'Gomorra'. In die non-fictiebestseller, later ook briljant verfilmd, beschreef hij de interne keuken en de bloederige oorlogen van de camorra, de Campanese maffia. Hij haalde er zich de vendetta en de hete, eeuwig naar look en mosselen meurende adem van georganiseerd Napels mee in de nek, en leeft sindsdien ondergedoken. Het boek werd - in de slipstream van de New Italian Epic-golf - een 'UNO' genoemd: een unidentified narrative object, een tekst zó to the point dat hij onmogelijk in bestaande hokjes en genres paste.

Zes Nobelprijswinnaars van divers slag - Dario Fo, Desmond Tutu, Günter Grass, Orhan Pamuk, Rita Levi-Montalcini en Michail Gorbatsjov - betuigden Saviano destijds hun steun en waardering. Geen wonder dus dat hij voor zijn allereerste fictiewerk - de titel 'De kinderen in de sleepnetten' is een wat onhandige vertaling van 'La paranza dei bambini', of: de kinderbende - alweer uit dezelfde beerput heeft gevist.

In 'Gomorra' had hij al aandacht voor de vijftienjarige voetsoldaten van de clans, nu zoomt hij er helemaal op in. Saviano dompelt de lezer onder in een rauwe, bij momenten misselijkmakende vertelling over een bende tieners die zich razendsnel opwerken in de hiërarchie van de georganiseerde misdaad. We volgen Lollipop, Briatore, Slappehap, Tandje en Draak. En Maradja oftewel Nicolas: de slimste van de hoop, de tiran met het plan. Pubers die hun eerste natte dromen krijgen van ultrageweld, en met hun Vespa's en fietsen over …Lees verder

Sinds 2006 leeft Roberto Saviano, beroemd om zijn verfilmde 'Gomorra', over de Napolitaanse maffia, onder permanente politiebescherming. Deze roman is geïnspireerd op een Napolitaanse trend van de laatste jaren: de opkomst van 'babygangs', adolescenten die als ware maffiosi, met eigen rangorde en gebruiken, de rol overnemen van de vergrijsde 'capi'. Nicolas (16), alias de Maradja, werpt zich op als leider van een clan van een tiental jonge adolescenten, die de bedoeling hebben, als volwaardige maffiosi, Napels in te palmen. Ze creëren hun eigen clan, 'paranza' (vissersnet) genaamd, en vullen hun dagen met het door Napels rijden op hun brommers, het dealen van coke en heroïne, afpersing en finaal ook het koelbloedig doden van vaak onschuldige voorbijgangers of vermeende concurrenten. Tussendoor lopen ze af en toe school. Tot zich een drama voordoet. Het gegeven is spijtig genoeg geïnspireerd door actuele realiteit. De auteur schrijft in het Napolitaans bargoens en een 'jeugd-taal'. De …Lees verder

Maharadja in Napels

Werkelijkheid en fictie grijpen naadloos in elkaar in opnieuw ijzingwekkende 'Saviano'.

Wat in 2006 begon met Roberto Saviano's spraakmakende roman-reportage-autobiografie 'Gomorra' over de Napolitaanse camorra is uitgegroeid tot een uitgestrekt media-universum. Matteo Garrone bewerkte het boek in 2008 tot een bekroonde film. Stefano Sollima en andere regisseurs creëerden drie seizoenen van 'Gomorra La Serie' (2014-2017), een indrukwekkende tv-productie die qua stijl en zeggingskracht overeenkomsten vertoont met het alom geprezen 'The Wire'.

Daarbij was Saviano zelf als bedenker en scenarioschrijver nauw betrokken. En nog steeds lijkt het thema van Napels, zijn 'stad van moordenaars en vermoorden', schier onuitputtelijk. Onlangs publiceerde Saviano de eerste twee delen van een romansaga over een groep pubers die zich opwerpen tot camorristi 2.0.

Het enige wat hun leider Nicolas, alias Maharadja, op school interesseert zijn de ideeën van Machiavelli, want hij leert je ' hoe je het voor het zeggen moet krijgen'…Lees verder

Over Roberto Saviano

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Martin Kraft

Roberto Saviano (Napels, 22 september 1979) is een Italiaanse journalist en publicist.

In zijn boek Gomorra combineert hij het journalistieke verslag met literatuur en vertelt hij over de economische heerschappij van de Camorra, de Napolitaanse maffia. Ook zijn essays en artikelen gaan over de Camorra en de georganiseerde misdaad in het algemeen.

Saviano heeft filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Napels Federico II. Hij maakt deel uit van de groep onderzoekers van het Osservatorio sulla Camorra en werkt voor het weekblad l'Espresso. Zijn verhalen en reportages verschenen onder meer in Nuovi Argomenti, Lo Straniero en Nazione Indiana.

In 2006 ontving hij voor zijn boek Gomorra, dat inmiddels in twintig talen is vertaald, de Premio Viareggio, de Premio Giancarlo Siani en de Premio Stephen Dedalus. Het boek werd in korte tijd een hype in Italië. Saviano ontving als gevolg hiervan dreigbrieven en zwijgende telefoontjes en was uiteindeli…Lees verder op Wikipedia