Boek
Italiaans

La paranza dei bambini : romanzo

Roberto Saviano (auteur)

La paranza dei bambini : romanzo

Een 16-jarige jongen richt een jeugdbende op in Napels en wil als een maffiosi de stad onder controle krijgen en schuwt daarbij geweld niet.
Titel
La paranza dei bambini : romanzo
Auteur
Roberto Saviano
Taal
Italiaans
Uitgever
Milano: Feltrinelli, 2019 | Andere uitgaven
347 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door Bacio feroce
ISBN
9788807890383
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sinds 2006 leeft Roberto Saviano, beroemd om zijn verfilmde 'Gomorra', over de Napolitaanse maffia, onder permanente politiebescherming. Deze roman is geïnspireerd op een Napolitaanse trend van de laatste jaren: de opkomst van 'babygangs', adolescenten die als ware maffiosi, met eigen rangorde en gebruiken, de rol overnemen van de vergrijsde 'capi'. Nicolas (16), alias de Maradja, werpt zich op als leider van een clan van een tiental jonge adolescenten, die de bedoeling hebben, als volwaardige maffiosi, Napels in te palmen. Ze creëren hun eigen clan, 'paranza' (vissersnet) genaamd, en vullen hun dagen met het door Napels rijden op hun brommers, het dealen van coke en heroïne, afpersing en finaal ook het koelbloedig doden van vaak onschuldige voorbijgangers of vermeende concurrenten. Tot zich een drama voordoet. Het gegeven is spijtig genoeg geïnspireerd door actuele realiteit. De auteur schrijft in het Napolitaans bargoens en een 'jeugd-taal'. Meeslepend, ruw, confronterend en ongemee…Lees verder

Over Roberto Saviano

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Martin Kraft

Roberto Saviano (Napels, 22 september 1979) is een Italiaanse journalist en publicist.

In zijn boek Gomorra combineert hij het journalistieke verslag met literatuur en vertelt hij over de economische heerschappij van de Camorra, de Napolitaanse maffia. Ook zijn essays en artikelen gaan over de Camorra en de georganiseerde misdaad in het algemeen.

Saviano heeft filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Napels Federico II. Hij maakt deel uit van de groep onderzoekers van het Osservatorio sulla Camorra en werkt voor het weekblad l'Espresso. Zijn verhalen en reportages verschenen onder meer in Nuovi Argomenti, Lo Straniero en Nazione Indiana.

In 2006 ontving hij voor zijn boek Gomorra, dat inmiddels in twintig talen is vertaald, de Premio Viareggio, de Premio Giancarlo Siani en de Premio Stephen Dedalus. Het boek werd in korte tijd een hype in Italië. Saviano ontving als gevolg hiervan dreigbrieven en zwijgende telefoontjes en was uiteindeli…Lees verder op Wikipedia