Boek
Nederlands

Neem de titel serieus : gedichten

Rodaan Al Galidi (auteur)
+1
Neem de titel serieus : gedichten
×
Neem de titel serieus : gedichten Neem de titel serieus : gedichten

Neem de titel serieus : gedichten

Bundel met 61 gedichten over verschillende onderwerpen zoals omgaan met jezelf, oorlog en vrede, liefdesrelaties en ouders.
Titel
Neem de titel serieus : gedichten
Auteur
Rodaan Al Galidi
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2018
68 p.
ISBN
9789491921490 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze negende dichtbundel van de in 1971 in Irak geboren schrijver Rodaan Al Galidi telt 61 gedichten. Gedichten over omgaan met jezelf: ‘Soms word ik bang wakker / dat ik echt besta’; over oorlog en vrede, over liefdesrelaties: ‘ik kijk naar haar en denk / ze is nu zo dichtbij / maar wij zijn ver’; over zijn ouders: ‘De haven, de boot, het zeil, de wind, de reis en de horizon / waren mijn moeder / en mijn vader en ik / waren reizigers’. Hoewel de dichter zeker niet ongeestig is – ‘Het bleek dat de man die doodging in een van de gedichten / hiervoor / geen Pedro heette, maar Sergio. / En de vrouw riep niet Pedro! Pedro!, maar / Sergio! Sergio!’ – toch overheerst na lezing van zijn poëzie een gevoel van droefenis. Tientallen keren komen we de woorden ‘psychische ziekte(s)’ tegen, bijvoorbeeld in ‘Altijd’: ‘In de oorlog / gebruikt de mens zijn psychische ziektes. / In vrede / gebruiken zijn psychische ziektes hem’. Een bundel vol rake beelden en originele formuleringen, van een schrijver…Lees verder

Taal biedt een weg naar buiten

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Recht voor zijn raap als altijd legde Donald Trump afgelopen week uit waarom geen haar op zijn hoofd een handelsembargo tegen Saudi-Arabië overweegt. Een moord op een journalist is erg en moet worden opgelost, zeker, maar Amerika verdient miljarden aan de Saudi's, Trump zal gek zijn de eigen economie de nek om te draaien.

Alles draait om geld, zegt ook de soldaat die in 'Neem de titel serieus' van Rodaan Al Galidi aan het woord komt. Of eigenlijk is hij de geest van de vernietiging, waarde hij rond bij ongeveer alle oorlogswreedheden van de afgelopen eeuw, van Pearl Harbour tot Abu Ghraib: "Maar ik ben geen bijzondere soldaat, ik ben gewoon iemand die van zijn werk houdt. Een soldaat die de wetenschap en de technologie respecteert, omdat het hem altijd nieuwe manieren brengt om te doden. Die de economie respecteert, omdat hij hem telkens nieuwe oorlogen geeft."

Waarom is het zo ontnuchterend om zinnen als deze te lezen? Is het omdat ze een waarheid onthullen die …Lees verder

Over Rodaan Al Galidi

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Rodaan Al Galidi (eigenlijk Rodhan Al Khalidi, Irak, 1971) is een schrijver van Irakese afkomst die in Nederland woont.

Biografie

Al Galidi's geboortedatum is onbekend, aangezien in zijn streek van herkomst geboortedata over het algemeen niet worden geregistreerd en verjaardagen niet worden gevierd in zijn streek van herkomst. Al Galidi studeerde in de stad Erbil in Irak af als civiel ingenieur. Na zijn studie vluchtte hij uit Irak om de dienstplicht te ontwijken. Hierna zwierf hij jarenlang door Azië voordat hij in 1998 via Schiphol in Nederland aankwam, waar hij asiel aanvroeg. Het asiel werd hem geweigerd en hij was uitgeprocedeerd. Hij mocht daarom geen lessen Nederlands bijwonen. Al Galidi leerde zichzelf de Nederlandse taal en begon te schrijven. In Vlaanderen ontving hij een werkbeurs. In 2007 kreeg Al Galidi alsnog een verblijfsvergunning in Nederland door een generaal pardon.

In 2011 beschreef Al Galidi in…Lees verder op Wikipedia