Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De guts en de glorie

Roddy Doyle (auteur), René van Veen (vertaler)
De oprichter van de Ierse rockband 'The Commitments' is op zijn 47e nog steeds actief in de muziekwereld en bezoekt een driedaags muziekfestival.
Titel
De guts en de glorie
Auteur
Roddy Doyle
Vertaler
René van Veen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The guts
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2013
367 p.
ISBN
9789038898094 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jimmy Rabbitte is terug

In De Guts & de Glorie grijpt Roddy Doyle terug naar Jimmy Rabbitte, de hoofdrolspeler uit zijn debuut, De Commitments die ondanks alles nog steeds zichzelf blijkt.

Nostalgie of een late midlifecrisis? Het zou kunnen, maar wellicht heeft Roddy Doyles heropvoeren van Jimmy Rabbitte meer te maken met de staat waarin zijn land de voorbije jaren verkeerde en die hem herinnerde aan de barre jaren tachtig, toen werkloosheid en uitzichtloosheid schering en inslag waren. Het begon allemaal met het voetbal, lezen we in De Guts & de Glorie, het WK van 1990 in Italië, waar Ierland onverhoopt de kwartfinale bereikte, en van dan af ging het alleen nog maar steil omhoog. Tot de crisis van 2008, en "nu zijn we dezelfde waardeloze eikels als daarvoor".

Sinds 1987 is er heel wat veranderd voor Jimmy. De Commitments, de band waarvan hij de manager was, is voorgoed uit elkaar gegaan, maar hij is wel in de muziekbusiness gebleven. Hij richtte de site kelticpunk.com op, van waaruit hij vergeten bands weer in de aandacht bracht, hun muziek verkocht en zelfs festivals organiseerde, en op het hoogtepunt van zijn succes verkocht hij driekwart van zijn zaak …Lees verder

De 47-jarige Jimmy Rabbitte heeft een lieve vrouw, vier levendige kinderen en een goede baan, maar zijn wereld stort bijna in wanneer hij hoort dat hij darmkanker heeft. Met een gezonde dosis zwarte humor begint hij aan de behandeling (operatie plus chemokuur), maar de lijdensweg heeft ook een vrolijker kant: de gezinsband wordt sterker, hij gaat weer een instrument bespelen, hij ontmoet vrienden van vroeger (soms ook ziek) en hij zet zelfs een commercieel en artistiek succesvol project op rondom de punkbandjes uit zijn jeugd. Grofgebekt, ruimhartig, sentimenteel, grappig en muzikaal – alle cliché's die je over Ieren zou kunnen verzinnen komen in de figuur van Jimmy samen, maar omdat de auteur zo geweldig schrijft komen alle personages glansrijk tot leven zonder dat er ergens aan touwtjes lijkt te worden getrokken. Een lach en een traan, maar vooral een warmbloedig portret van een levend mens. De meeste personages kwamen ook al voor in Doyle's succesvolle debuutroman 'The Commitments'…Lees verder

Over Roddy Doyle

Roddy Doyle (Dublin, 8 mei 1958) is een Iers schrijver. Voor zijn eerste succes was hij leraar Engels en aardrijkskunde aan de Greendale Community School in Kilbarrack, Noord-Dublin, waar hij nog steeds woont. Zijn boeken gaan over de werkende klasse in Dublin, en zijn luchthartig maar hebben een serieuze ondertoon.

Bibliografie

Romans

  • Deze drie spelen rondom de familie Rabbite, en zijn in 1992 opnieuw uitgebracht als de "Barrytown Trilogy"
    • The Commitments (1987, verfilmd in 1991 door Alan Parker)
    • The Snapper (De bastaard) (1990) (verfilmd 1993 door Stephen Frears)
    • The Van (De Bus) (1991) (verfilmd 1997 door Stephen Frears)
  • The Guts (2013) vervolgt het Rabbite verhaal
  • Paddy Clarke Ha Ha Ha (Booker Prize 1993) speelt zich ook af in Barrytown.
  • Voor serie 1 van de Open door series schreef hij h…Lees verder op Wikipedia