Een jongeman uit Indiana verhuist eind jaren 1960 naar New York en raakt betrokken bij de rellen rond de door de maffia gerunde homoclub Stonewall.
Titel
Stonewall
Regisseur
Roland Emmerich
Componist
Rob Simonsen
Acteur
Jeremy Irvine Jonathan Rhys Meyers
Taal
Engels
Uitgever
Lumiere, 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
129 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5425019009984

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 40 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze film over de aanleiding tot de 'Gay Liberation Movement' van Roland Emmerich (Day after tomorrow, 2012) werd binnen de homowereld slecht ontvangen. De film gaat over de rellen in 1969 in New York rond de door de maffia gerunde homoclub Stonewall, waar homo's en travestieten zichzelf konden zijn (samenscholen en drinken was voor homo's bij wet nog verboden!), maar tegelijkertijd werden getreiterd en mishandeld tijdens de vele politie-invallen. In juni '69 sloeg de vlam in de pan en werd er teruggevochten. Dit protest resulteerde in de eerste Gay Pride. De kritiek is dat de hoofdrol wordt gespeeld door een verzonnen blanke jonge homo, terwijl de werkelijke hoofdrolspelers zwarte en latino travestieten en transgenders waren. Zij werden naar bijrollen verwezen. Dit 'witwassen' voor het brede publiek viel niet in goede aarde. Ook het feit dat deze politieke mijlpaal wordt weggestopt in een coming-of-age-verhaal viel slecht. Maar de film zelf is ook geen hoogvlieger: 'een onhandig scri…Lees verder

Over Roland Emmerich

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Franz Richter (User:FRZ)

Roland Emmerich (Stuttgart, 10 november 1955) is een Duitse filmregisseur en -producent, vooral bekend om zijn sciencefictionfilms. Zijn films hebben wereldwijd meer dan $ 3 miljard opgebracht.

Levensloop

Emmerich is geboren in de deelstaat Baden-Württemberg. In zijn jeugd schilderde hij en maakte hij ook sculpturen. Tijdens zijn studie aan de filmschool in München moest hij een film maken genaamd Das Arche Noah Prinzip die voor het eerst te zien was tijdens het filmfestival van Berlijn in 1984. De film werd een groot succes en de rechten ervan werden verkocht aan meer dan twintig landen. Hij richtte zijn eigen productiebedrijf op genaamd Centropolis Film Productions (nu Centropolis Entertainment) en begon met het regisseren van bovennatuurlijke fantasyfilms in het Duits. Zijn eerste Engelstalige film, Moon 44, uit de negentiger jaren, werd direct op video uitgebracht in de Verenigde Staten met daarin Dean Devlin.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties