Dvd
Nederlands

Rubens : schilder en diplomaat

Roland Verhavert (regisseur), Hugo Claus (scenarist)
Titel
Rubens : schilder en diplomaat
Regisseur
Roland Verhavert
Scenarist
Hugo Claus
Taal
Nederlands
Uitgever
Eic DVD, 2014
2 dvd-video's
Oorspr. opname
1977
Speelduur
260 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
5412012165182

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vlaamse miniserie van de VRT (1977) over de barokschilder Pieter Rubens met onder andere Johan Leysen, Nele van den Driessche, Dora van der Groen en Henk van Ulsen. Het scenario is van Hugo Claus. De wereldberoemde schilder Rubens (1577-1640) vergaarde niet alleen grote rijkdom, waardoor hij verschillende huizen met schatten kon inrichten, maar werd door zijn intelligentie, netwerk en reizen door heel Europa ook een diplomaat van de Zuidelijke Nederlanden. Deze vijfdelige tv-serie met grote acteurs is een gedramatiseerd verhaal in een klassieke stijl op locatie gefilmd en met personages die vrij authentiek zouden moeten overkomen, maar de aankleding is naar huidige maatstaven amateuristisch te noemen. Vpro.cinema.nl geeft slechts 2 sterren en vat het bondig samen met: 'Bombastisch, soms potsierlijk, vervelend, hakerige dialogen, te weinig dramatische hoogtepunten'. IMDb komt tot rapportcijfer 6,9. De serie bestaat uit vijf afleveringen van ca. 50 minuten.

Over Roland Verhavert

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Croes, Rob C. voor Anefo

Roland Verhavert (Melsele, 1 mei 1927 – Torhout, 26 juli 2014) was een Vlaams filmregisseur.

Verhavert werkte sinds 1953 voor de Vlaamse publieke omroep BRT als monteur en presentator van de filmprogramma's Première en Close Up. Hij maakte in de loop der jaren ook meerdere televisiefilms en documentaires voor de BRT. Vanaf 1962 gaf hij les aan de filmhogeschool HRITCS.

Daarnaast was hij ook de regisseur van verschillende films. Zijn speelfilmdebuut Meeuwen sterven in de haven (1955) schreef en regisseerde hij samen met Ivo Michiels en Rik Kuypers. Pas elf jaar later volgde zijn solodebuut Het afscheid (1966). In de jaren '70 hij werkte aan Rolande met de bles (1972), De loteling (1973), Pallieter (1975) en Brugge, die stille (1981). Met die laatste film ontkrachtte Verhavert de kritiek dat zijn oeuvre zich te veel concentreerde op het Vlaamse boerenverleden. Het zou hem trouwens ook niet tegenhouden om in …Lees verder op Wikipedia