Boek
Nederlands

Het verborgen dorp

Ron Langenus (auteur)
+1
Het verborgen dorp
×
Het verborgen dorp Het verborgen dorp

Het verborgen dorp

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 10-jarige joodse Bram en zijn vader duiken tijdens de Tweede Wereldoorlog onder in een verborgen dorp op de Veluwe en hopen dat niemand het dorp zal verraden. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Het verborgen dorp
Auteur
Ron Langenus
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2000 | Andere uitgaves
171 p.
ISBN
90-6565-912-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bij een razzia tijdens de Tweede Wereldoorlog weten de 10-jarige joodse Bram en zijn vader te ontkomen door zich terug te trekken in het verborgen dorp, een schuilplaats in de grond op de Veluwe. Daar ontmoeten ze allerlei mensen, waaronder enkele buitenlanders, zoals een Duitse deserteur en een neergeschoten Engelse parachutist. Later komt ook hun moeder er nog bij. Op het einde van de oorlog blijft de verwachte bevrijding te lang uit en wordt het dorp verraden. De al verslagen Duitsers nemen wraak op de gevonden bewoners. Het boek geeft een goed beeld van de situatie, maar door de afstandelijke manier van schrijven grijpt het de lezer niet bij de keel. De verdraaide plaatsnamen ontkrachten de authenticiteit van dit op een ware gebeurtenis berustende verhaal. Schuingedrukte teksten vormen een soort terzijdes, die nu eens commentaar geven, dan informatie vanuit een ander standpunt. Het boek bevat enkele Engelse passages die niet zijn vertaald. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Ron Langenus

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ron Langenus

Ron Langenus (Mechelen, 20 december 1956) is een Belgische schrijver.

Hij studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Gent (1975-1979) en werkte tot 2015 als leerkracht wiskunde in Brussel. Langenus is vooral bekend om zijn kinder- en jeugdboeken. Daarnaast maakte hij verschillende reportages voor de (Ierse) televisie en scenario's, onder andere voor Chris Van den Durpel. Hij is ook werkzaam als gids (Ierland, Texel en Majorca) Langenus' grootvader Oscar nam deel aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Zijn vader, Alfred Langenus, maakte deel uit van het viertal Belgische atleten dat in 1956 (Langenus' geboortejaar) in Watermaal-Bosvoorde een wereldrecord liep op de 4x800m. Alfred Langenus was dat jaar ook geselecteerd voor de Olympische Spelen in Melbourne, maar verkoos in België te blijven voor de geboorte van zijn tweede zoon. In 2015 liep Langenus de Zestig van Texel als eerbetoon aan zijn vader, grootvader en Jan Knippenberg. Hij schreef hierover in "De …Lees verder op Wikipedia