Boek
Nederlands

Stin is anders

Ron Langenus (auteur), Marijke Meersman (illustrator)
+1
Stin is anders
×
Stin is anders Stin is anders
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Egeltje Stin en beertje Obi zijn dikke vrienden, maar toch krijgen ze ruzie. Prentenboek met zachtgekleurde aquarelschilderingen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Stin is anders
Auteur
Ron Langenus
Illustrator
Marijke Meersman
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789044807424 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Anders zijn (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Egeltje Stin en beer Obi zijn dikke vriendjes, maar als het beertje door Stin uitgelachen wordt, krijgen ze ruzie. Samen ontdekken ze dat ruzie heel naar is en dat ze, ondanks alle verschillen, toch heel goed samen kunnen spelen. Vierkant formaat prentenboek waarin het thema 'verschillend zijn' is uitgewerkt. De illustraties beslaan steeds twee bladzijden. Het zijn aquarellen in zachte tinten, met wisselend perspectief. De dieren, vooral het egeltje, hebben menselijke gezichten. Leuk zijn de schutbladen, waarop veel te zien is. De tekst staat in de platen en het wat stijve taalgebruik is afgestemd op kleuters. De sfeer is braaf en de moraal ligt er dik bovenop. Voorspelbaar, weinig verrassend verhaal voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Stin is anders

Stin is een egel die haar omgeving verkent en beste maatjes is met de eekhoorns en Obi de beer. Obi is haar beste vriend. Maar op een dag ligt Obi op een tak boven het meer en ziet hij een andere beer. Maar Stin lacht ermee want het is zijn spiegelbeeld. Obi is opeens boos op Stin omdat ze hem uitlacht en valt pardoes in het water. Dit maakt hem alleen nog bozer en hij wil Stin niet meer zien. Ze kunnen geen vrienden meer zijn want ze is totaal anders dan hij. Maar opeens hangt er een donkere schaduw boven Obi. Stin ziet dat er een arend op hem afkomt en laat zich van de tak vallen boven op de arend. Die schrikt van haar stekels en laat Obi los. Obi voelt zich schuldig. Zelfs als je van elkaar verschilt, kan je toch vrienden zijn. Zelden zo'n ouderwets, overdreven moraliserend verhaal gelezen. De illustraties zijn niet aantrekkelijk, de verhoudingen kloppen niet en de kleuren zijn flets.

Over Ron Langenus

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ron Langenus

Ron Langenus (Mechelen, 20 december 1956) is een Belgische schrijver.

Hij studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Gent (1975-1979) en werkte tot 2015 als leerkracht wiskunde in Brussel. Langenus is vooral bekend om zijn kinder- en jeugdboeken. Daarnaast maakte hij verschillende reportages voor de (Ierse) televisie en scenario's, onder andere voor Chris Van den Durpel. Hij is ook werkzaam als gids (Ierland, Texel en Majorca) Langenus' grootvader Oscar nam deel aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Zijn vader, Alfred Langenus, maakte deel uit van het viertal Belgische atleten dat in 1956 (Langenus' geboortejaar) in Watermaal-Bosvoorde een wereldrecord liep op de 4x800m. Alfred Langenus was dat jaar ook geselecteerd voor de Olympische Spelen in Melbourne, maar verkoos in België te blijven voor de geboorte van zijn tweede zoon. In 2015 liep Langenus de Zestig van Texel als eerbetoon aan zijn vader, grootvader en Jan Knippenberg. Hij schreef hierover in "De …Lees verder op Wikipedia

Suggesties