Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Traak, te freselijke traak

Ron Langenus (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
+1
Traak, te freselijke traak
×
Traak, te freselijke traak Traak, te freselijke traak
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Elly op zoek is naar haar kat, belandt ze in de Drakengrot van Traak. Hij wil haar niet vrijlaten, maar Elly is slim. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Draken
Titel
Traak, te freselijke traak / Ron Langenus ; met ill. van Jan Bosschaert
Auteur
Ron Langenus
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
70 p. : ill.
ISBN
90-5908-046-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Koning Eldar is de baas van het piepkleine land Elmo. Hij maakt het zijn onderdanen graag naar hun zin, luistert naar hun klachten, maar spaart zijn geld vooral voor 'Het Gezellige Feest van de Dikkerds'. Hij is dan ook niet van plan om het losgeld te betalen voor Elly, die door de plaatselijke draak gevangen gehouden wordt. In de Drakenrots houdt een oude man Elly gezelschap. Ze kunnen het wel vinden met Traak, die zielig op het losgeld zit te wachten. Traak sleept nog meer gijzelaars aan, maar hij gaat meer en meer gebukt onder het vele werk dat dit meebrengt. Wanneer Elly er achter komt dat Traak alleen geld nodig heeft om zijn wintervoorraad te kunnen betalen, bedenkt ze een plan waar iedereen wel bij vaart.

Langenus zette wel meer sprookjesmotieven naar zijn hand. De draak met zijn eigenaardige, zenuwachtige taaltje is eerder zielig dan stoer, de koene ridder kan zelfs niet onderhandelen, laat staan vechten, Elly's mama brengt iedere dag gebak en de koning is een karikatu…Lees verder
In het kleinste koninkrijkje ter wereld woont Elly. Het landje heet Elmo en alles is er ongewoon. Elly is op zoek naar haar poes Rokade en komt daardoor terecht in een grote grot in de bergen. Daar woont de vreselijke draak. Hij spuwt vuur en ziet er afstotelijk uit. Elly heeft nu wel haar poes teruggevonden, maar niet haar vrijheid. De draak wil losgeld voor haar hebben. Intussen kunnen ze goed met elkaar opschieten en de draak is een beetje dom, dus Elly heeft het heft in handen. Als de koning van Elmo z'n negen soldaten stuurt om de draak te doden, weet Elly daar wel raad op. Een fantasieverhaal met veel humor en onmogelijke gekke situaties. De draak heeft een licht spraakgebrek vandaar de titel. De illustraties, zwart-wit, zijn net zo fantasierijk als het verhaal zelf. Kinderen, die van dit genre houden, zullen genieten. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Ron Langenus

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ron Langenus

Ron Langenus (Mechelen, 20 december 1956) is een Belgische schrijver.

Hij studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Gent (1975-1979) en werkte tot 2015 als leerkracht wiskunde in Brussel. Langenus is vooral bekend om zijn kinder- en jeugdboeken. Daarnaast maakte hij verschillende reportages voor de (Ierse) televisie en scenario's, onder andere voor Chris Van den Durpel. Hij is ook werkzaam als gids (Ierland, Texel en Majorca) Langenus' grootvader Oscar nam deel aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Zijn vader, Alfred Langenus, maakte deel uit van het viertal Belgische atleten dat in 1956 (Langenus' geboortejaar) in Watermaal-Bosvoorde een wereldrecord liep op de 4x800m. Alfred Langenus was dat jaar ook geselecteerd voor de Olympische Spelen in Melbourne, maar verkoos in België te blijven voor de geboorte van zijn tweede zoon. In 2015 liep Langenus de Zestig van Texel als eerbetoon aan zijn vader, grootvader en Jan Knippenberg. Hij schreef hierover in "De …Lees verder op Wikipedia

Suggesties