Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Boven de waterval

Ron Rash (auteur), Anneke Bok (vertaler), Nan Lenders (vertaler)
Een bijna pensioengerechtigde sheriff in de Appalachen in North Carolina krijgt te maken met opzettelijke milieuvervuiling en een inval in een methamphetaminelab.
Titel
Boven de waterval
Auteur
Ron Rash
Vertaler
Anneke Bok Nan Lenders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Above the waterfall
Uitgever
Amsterdam: De Geus, copyright 2016
222 p.
ISBN
9789044536751 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gif in de rivier


De romans van Ron Rash worden bevolkt door mannen die hun gezicht hebben opengehaald bij een of andere klus en door vrouwen die de namen van alle planten en dieren kennen. Ze spelen altijd in de Appalachen van North Carolina, waar de schrijver woont en werkt en die hij tot leven blijft wekken op een boeiende manier.

Eerder verschenen de historische romans Serena en De fluitspeler. Met Boven de waterval brengt Rash een hedendaags verhaal. Les is sheriff in een dorp waar veel crystal meth wordt gedeald en gebruikt. Wanneer de forellen boven aan de waterval van een duur resort vergiftigd zijn, verdenkt de eigenaar Gerald, een oude koppigaard. Het resort maakt deel uit van een natuurpark waar Les' geliefde Becky parkwachter is. Zij gelooft in Geralds onschuld en zo komen zij en Les tegenover elkaar te staan.

Een sheriff die in de laatste week voor zijn pensioen nog een hoop ellende op zijn bord krijgt, een conflict dat geliefd…Lees verder

Roman met thrillerelementen van de Amerikaanse schrijver Ron Rash (1953), die internationaal doorbrak met de roman ‘Serena’*. In de roman komen maatschappelijke kwesties aan bod die spelen in het huidige Amerika: (huiselijk) geweld, schietincidenten op scholen, crystal meth, en ecoterrorisme. Deze sociale problemen zijn vervlochten in de tweeledige plot van whodunit en liefdesverhaal. Sheriff Les, werkzaam in het berggebied van de Appalachen (North Carolina), raakt tijdens de laatste weken voordat zijn pensioen ingaat, betrokken bij twee misdaadzaken die het uiterste vergen van zijn scherpzinnigheid en doortastendheid. Parkwachter Becky, als kind getraumatiseerd door een schietincident op school, leeft dicht bij de natuur waarin zij het liefst zou opgaan. Beurtelings vanuit Becky’s en Les’ perspectief schrijft Rash een deels spannend deels poëtisch verhaal, vol clever speurwerk en gedetailleerde natuurobservaties. Een rijke Amerikaanse roman die de vinger legt op geweld en gebrokenhei…Lees verder

Over Ron Rash

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Librairie Mollat

Ron Rash (Chester (South Carolina), 1953) is een Amerikaans schrijver en hoogleraar cultuurgeschiedenis van de Appalachen aan de Western Carolina University. Hij schreef diverse dichtbundels, korte verhalen, kinderboeken en vier romans. Zijn vierde roman, Serena, betekende zijn wereldwijde doorbraak en werd in het Nederlands door De Geus uitgegeven. Rash is meerdere malen finalist geweest voor de PEN/Faulkner Award en heeft diverse andere prijzen gewonnen.

Bibliografie

Poezie

  • Eureka Mill (1998)
  • Among the Believers (2000)
  • Raising the Dead (2002)

Korte verhalen (collecties)

  • The Night The New Jesus Fell to Earth and Other Stories from Cliffside, North Carolina (1994)
  • Casualtie…Lees verder op Wikipedia