In Noord-Carolina, 1929, trouwt een jongeman met een mysterieuze vrouw uit Boston; hij brengt haar naar zijn houthakkersbedrijf. Al snel merkt hij dat zij een bijzonder sterke vrouw is met een eigen agenda die niets en niemand kan veranderen.
Titel
Serena
Auteur
Ron Rash
Vertaler
Anneke Bok Nan Lenders
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Serena
Editie
2
Uitgever
Breda: De Geus, 2015 | Andere uitgaven
416 p.
ISBN
9789044531336 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze spannende roman speelt zich af in het Appalachengebergte (VS) waar een pasgetrouwd echtpaar in de jaren twintig van de vorige eeuw fortuin maakt in de houthandel. Het is vooral Serena die haar zakelijke ambities door niets of niemand laat dwarsbomen. Met haar man Pemberton voert ze een streng regime over de kapploegen die onder zware omstandigheden hun werk doen. Dat houthakken een levensgevaarlijk beroep is, wordt snel duidelijk: slangenbeten, afgehakte handen: het hoort er allemaal bij. Met hun twee compagnons rekenen de Pembertons genadeloos af. Pemberton vermoordt de ene tijdens de jacht (een 'ongeluk'), de ander wordt gedwongen zich uit te kopen. Als Serena na een miskraam kinderloos blijft, richt haar woede zich op de zoon die Pemberton bij een dienstmeisje heeft verwekt. Huiveringwekkend en verrassend zijn de plotwendingen die volgen. Ondanks haar kwade genius is Serena een 'aantrekkelijk' personage: met een verbluffend laatste woord is zij de meester van elke dialoog. Met…Lees verder

Over Ron Rash

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Librairie Mollat

Ron Rash (Chester (South Carolina), 1953) is een Amerikaans schrijver en hoogleraar cultuurgeschiedenis van de Appalachen aan de Western Carolina University. Hij schreef diverse dichtbundels, korte verhalen, kinderboeken en vier romans. Zijn vierde roman, Serena, betekende zijn wereldwijde doorbraak en werd in het Nederlands door De Geus uitgegeven. Rash is meerdere malen finalist geweest voor de PEN/Faulkner Award en heeft diverse andere prijzen gewonnen.

Bibliografie

Poezie

  • Eureka Mill (1998)
  • Among the Believers (2000)
  • Raising the Dead (2002)

Korte verhalen (collecties)

  • The Night The New Jesus Fell to Earth and Other Stories from Cliffside, North Carolina (1994)
  • Casualtie…Lees verder op Wikipedia