Boek
Nederlands

Het kleine kleurenkoetje

Ron Schröder (auteur), Marianne Busser (auteur), Gemma De Roos (illustrator)
Een koetje met vier kleuren wordt om die reden door de andere dieren niet geaccepteerd. Prentenboek met vrolijke illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Het kleine kleurenkoetje / Ron Schroder en Marianne Busser ; tek. van Gemma De Roos
Auteur
Ron Schröder Marianne Busser
Illustrator
Gemma De Roos
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Het kleine kleuren-koetje
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-8200-3

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het kleurenkoetje verveelt zich. Het varken lacht haar uit om haar bonte vlekken en wil niet met haar spelen. Hetzelfde scenario met het paard, het schaap, de haas en de ezel. Alleen de pauw vindt het kleurenkoetje bijzonder. Alle andere dieren schamen zich nu ook en er volgt een feestje. De eerste editie van dit boek dateert van 1999. Voor deze heruitgave kreeg het een hardcover en een A4- formaat. Het verhaaltje is simpel maar duidelijk: wie er anders uitziet, wordt geweerd en genegeerd. Per pagina krijg je vier regels die twee aan twee rijmen. Het koetje in rood, geel, blauw en groen ziet er lief uit. Zwarte contouren, ingekleurd in primaire kleuren maken de tekeningen klaar en duidelijk. Een naloper van Nijntje als het ware, in de goede traditie.

[Dani]
Een koe(tje) met vier verschillend gekleurde vlekken zoekt aansluiting bij andere dieren. Zij wijzen haar echter af vanwege haar anders zijn. Tot slot herkent een pauw zich in de kleurige koe en organiseert een feest, waarbij alle dieren enigszins berouwvol over hun gedrag vriendschap sluiten. Felgekleurde illustraties staan afwisselend in zwart omlijnde kaders of lopen van de dubbele pagina af. De tekst is in een vette, schreefleze letter gedrukt op een witte achtergrond, of in het felle blauw en geel van de lucht op de grotere illustraties. De tekeningen zijn sterk gestileerd en met dikke zwarte lijnen omgeven; sommige dieren zijn aangekleed. Op alle platen spelen kleuren een grote rol. De vierregelige teksten zijn in rijmvorm (aabb) geschreven en bevatten zowel in tekst als inhoud herhaling (nieuw dier - wijst het koetje af - verdriet - nieuwe ontmoeting) en leent zich uitstekend tot voorlezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar. Het boek is bruikbaar om kleuren aan te leren en het them…Lees verder

Suggesties