Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Alle tijd : roman

Ronald Giphart (auteur)

Alle tijd : roman

Genre:
Zes vrienden die in Utrecht een bierbrouwerij beginnen, krijgen te maken met hilarische, romantische en tragische levensmomenten.
Titel
Alle tijd : roman
Auteur
Ronald Giphart
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021 | Andere uitgaves
416 p.
Verschijningsdatum
03-06-2021
ISBN
9789403123219 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Waar blijft de tijd?

Roman. In Alle tijd schotelt Ronald Giphart ons een stroom warme, grappige en aangrijpende verhalen voor.

In zijn nieuwe roman neemt ­Ronald Giphart de tijd. Niet eens Alle tijd, zoals de titel suggereert. In ruim vierhonderd pagina's vliegen de levens van zes studievrienden die een verbond voor het leven sluiten in sneltreinvaart voorbij. Maar Giphart neemt wel royaal de tijd om zijn lezers rond te leiden in de hoogte- en dieptepunten van deze vriendschap. Het is een roman als het leven zelf. Men wordt verliefd, krijgt kinderen, gaat scheiden, sterft. En tussendoor probeert zo nu en dan iemand het banale leven in perspectief te zetten. Maar of dat ook lukt, is de vraag.

'Jongens waren we, maar aardige jongens.' Zo luidt de beginzin van Nescio's Titaantjes, het verhaal dat de vriendschap als modern en vooral ook stedelijk fenomeen cementeerde in de Nederlandse literatuur. Giphart knipoogt in Alle tijd hier en daar weleens naar ­Nescio. Al heeft hij van de beroemde aanhef van dit verhaal vooral de vertelstem overgenomen. Alle tijd wordt verteld door een wij-verteller die,…Lees verder

Dat zijn nog eens vrienden

Ronald Giphart nam de tijd voor zijn nieuwe roman, en dat lees je eraan af. Zes mannen blikken terug op hun vriendschap in smakelijke anekdotes die het kroegverhaalniveau ontstijgen.

Stel je dit voor: een bos, mannen met goeie, ietwat doorleefde koppen die elkaar kameraadschappelijk op de schouders slaan, een boshut binnengaan en een biertje inschenken. Een plechtig momentje voor de eerste slok, het zalige lachen als het een góéd biertje blijkt te zijn. Met het glas aan de lippen - woorden zijn overbodig - wordt er goeiig oogcontact gemaakt en je weet: deze mannen zijn échte vrienden. Bierreclame of boek van Ronald Giphart?

Alle tijd gaat over een groep van zes vrienden die samen een bierbrouwerij beginnen, van alles en nog wat meemaken en na 25 jaar nog één keer samenkomen in een boshut voordat ze hun bedrijf verkopen. In een notendop dan. Giphart (53) maakt er een vierhonderd pagina's tellende roman van. Zijn eerste die verschijnt bij De Bezige Bij, nadat hij in 2016 na 25 jaar zijn vaste uitgeverij Podium vaarwel had gezegd. Een transfer die goed uitpakt: waar Podium zonder scrupules de erbarmelijke roman Lieve uitga…Lees verder

Ronald Gipharts nieuwe roman gaat over mannenvriendschap. Bert Wagendorp en Rick Niemann (om een paar auteurs te noemen) gingen hem hierin voor; het is een thema dat het goed doet. Giphart is erin geslaagd om zes mannen een eigen persoonlijkheid te geven: de womanizer, de krachtpatser, de zorgzame, de organisator, de filosoof en de dwarsligger. Gaandeweg het verhaal krijgt elke man zijn eigen profiel. De vrienden samen zorgen voor de typisch mannelijke groepsdynamiek inclusief (verbaal) haantjesgedrag en (stille) trouw. In Utrecht beginnen zij een bierbrouwerij die ze in vijfentwintig jaar tot een succes maken en kunnen verkopen. Ze beleven hilarische en romantische momenten, maar krijgen ook te maken met verbroken relaties, ziekte en dood. Giphart schrijft toegankelijk. Hij weet de lezer onophoudelijk te vermaken en te ontroeren. Voor maatschappelijke en mondiale issues heeft Giphart weinig aandacht: een manco in een verder vlekkeloos meesterwerk.

Een goed stel vrienden

Ronald Giphart is ouder en wijzer geworden. 'Alle tijd' toont dat je literatuur kunt schrijven zonder in hogere sferen te verkeren.

Ronald Gipharts jongste roman 'Alle tijd' gaat over vriendschap. Zes studenten, afkomstig uit alle mogelijke verschillende hoeken, sluiten vriendschap voor het leven naar het zich laat aanzien, en bevestigen dat door samen een brouwerij op te zetten alwaar ze hun eigen bier, 'Alle tijd' genaamd, brouwen. Giphart beschrijft hun wederwaardigheden zonder er een echt plot uit te peuren. Samen gaan ze naar Amerika, naar het Duitse jachtterrein van de familie van een van hen, ze delen vrouwen, proberen iets van hun studie te maken, een van hen verlaat boos de groep, een ander sterft onderweg: kortom, wat er zoal in vriendenkringen gebeurt.

Het is ook niet het verhaal, die waaier aan leuke dan wel emotionele anekdotes, die 'Alle tijd' motiveert, maar het verlangen de kern van vriendschap te beschrijven. Met een zekere regelmaat last Giphart wijsheden over vriendschap in, zoals deze ontdekking van ethologen dat wolven tezamen een soort 'groepspersoonlijkheid' vormen: "Volgens wetens…Lees verder

Over Ronald Giphart

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ciell

Ronald Edgar Giphart (Dordrecht, 17 december 1965) is een Nederlandse schrijver. Hij werd bekend met boeken als Ik ook van jou (1992) en Phileine zegt sorry (1996).

Biografie

Ronald Giphart werd op 17 december 1965 geboren te Dordrecht, als zoon van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die later Tweede Kamerlid zou worden voor de PvdA. Hij heeft één zus: Karin. Zijn ouders scheidden toen Giphart 11 was. Hij ging met zijn vader in Soest wonen en verhuisde in 1987 naar Utrecht, waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met Ik ook van jou. Hij schreef daarna nog diverse romans en was redacteur van het literair tijdschrift Zoetermeer.

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder voorheen in het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur…Lees verder op Wikipedia