Boek
Nederlands

Harem

Ronald Giphart (auteur)
De twintigjarige zoon van een wereldberoemde fotograaf probeert mede op basis van diens foto's hun familiegeschiedenis te reconstrueren.
Onderwerp
Vaders, Schrijverschap
Titel
Harem
Auteur
Ronald Giphart
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2015
382 p.
ISBN
9789057597138 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De nieuwe roman van Ronald Giphart (1965) is een familiegeschiedenis, gereconstrueerd door de twintigjarige zoon van de wereldberoemde fotograaf McDonald Hope. Talloze foto’s, niet in de laatste plaats van een grote overzichtstentoonstelling, staan hem ter beschikking, maar ook andere bronnen heeft hij. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Zweden. De fotograaf is opgegroeid in Amsterdam; in Zweden gaat hij in de leer en hij blijkt 'La vista' te hebben, de blik: ‘Het geheimzinnige vermogen dingen vast te leggen die gewone kijkers missen’. Vader en zoon, beeld en woord staan naast elkaar. De fotograaf verzamelt verschillende vrouwen om zich heen, die in toenemende mate en ook tegelijkertijd onderdak vinden in De Melkerij, een AndyWarhol-Factory-achtige behuizing. Zij vormen de roemruchte harem –en het moet worden gezegd: de dames zijn persoonlijkheden– van Hope. Het is een vlotte, maar niet op alle plaatsen even dwingende roman die Giphart heeft geschreven; een familie, het kunsten…Lees verder

Over Ronald Giphart

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ciell

Ronald Edgar Giphart (Dordrecht, 17 december 1965) is een Nederlandse schrijver. Hij werd bekend met boeken als Ik ook van jou (1992) en Phileine zegt sorry (1996).

Biografie

Ronald Giphart werd op 17 december 1965 geboren te Dordrecht, als zoon van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die later Tweede Kamerlid zou worden voor de PvdA. Hij heeft één zus: Karin. Zijn ouders scheidden toen Giphart 11 was. Hij ging met zijn vader in Soest wonen en verhuisde in 1987 naar Utrecht, waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met Ik ook van jou. Hij schreef daarna nog diverse romans en was redacteur van het literair tijdschrift Zoetermeer.

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder voorheen in het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur…Lees verder op Wikipedia