Boek
Nederlands

Het eeuwige gezeik : waarom we nooit wereldkampioen werden, maar in 2022 wel

Ronald Giphart (auteur), Kluun (auteur)

Het eeuwige gezeik : waarom we nooit wereldkampioen werden, maar in 2022 wel

Humorvolle beschouwingen over de geschiedenis van het Nederlands voetbalelftal en de wel en niet gespeelde internationale eindtoernooien.
Titel
Het eeuwige gezeik : waarom we nooit wereldkampioen werden, maar in 2022 wel
Auteur
Ronald Giphart Kluun
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Inside, 2022 | Andere uitgaves
312 p. : ill.
Verschijningsdatum
01-01-2022
ISBN
9789048849659 (paperback)
Plaatsingssuggestie
619.14 (SISO) Balsporten ; Voetbalploegen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De bekende schrijvers Ronald Giphart en Kluun hebben hun krachten gebundeld voor een soort populaire geschiedenis van het Nederlands voetbalelftal. Als rode draad gebruiken ze internationale eindtoernooien die Oranje wel en niet speelde. Daardoor ontstaat een chronologisch verhaal dat doorspekt is met humor. De auteurs weten als geen ander hoe ze de bekendste anekdotes over Oranje met overdrijvingen en andere grapjes nóg leuker kunnen maken. Het boek raakt de juiste toon bij het ophalen van herinneringen. Aan de goals van Cruijff, Van Basten, Kluivert en Van Persie. De zwembadaffaire in 1974, de EK-titel in 1988, de kabel in 1996, de wissel van Advocaat in 2004, penaltykiller Krul in 2014. Giphart en Kluun hebben ook oog voor bijzaken als het getoeter van de vuvuzela in Zuid-Afrika. De schrijvers onthullen op de valreep een 'geheim (en fictief) rapport' over waarom Oranje in 2022 wereldkampioen wordt. Met een katern grappige foto's in zwart-wit en kleur midden in het boek en statistie…Lees verder

Over Ronald Giphart

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ciell

Ronald Edgar Giphart (Dordrecht, 17 december 1965) is een Nederlandse schrijver. Hij werd bekend met boeken als Ik ook van jou (1992) en Phileine zegt sorry (1996).

Biografie

Ronald Giphart werd op 17 december 1965 geboren te Dordrecht, als zoon van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die later Tweede Kamerlid zou worden voor de PvdA. Hij heeft één zus: Karin. Zijn ouders scheidden toen Giphart 11 was. Hij ging met zijn vader in Soest wonen en verhuisde in 1987 naar Utrecht, waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met Ik ook van jou. Hij schreef daarna nog diverse romans en was redacteur van het literair tijdschrift Zoetermeer.

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder voorheen in het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur…Lees verder op Wikipedia

Suggesties