Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Ik ook van jou

Ronald Giphart (auteur)
Twee jongens met schrijversambities reizen door de Dordogne, pratend over vrouwen en literatuur.
Titel
Ik ook van jou
Auteur
Ronald Giphart
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2017 | Andere uitgaves
181 p.
ISBN
9789038803517 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is de debuutroman van de auteur (geb. 1965). Twee jonge schrijvers, Edgar en Roland, dromen ervan groots en meeslepend te leven. Op een dag reizen ze naar de Dordogne voor een "grote queeste naar literatuur en seks". Tijdens een kanotocht redden ze twee knappe meisjes uit het water, die hun vakantieliefjes worden. Tussendoor worden herinneringen opgediept aan Rolands stukgelopen relatie met Reza: de talrijke mooi momenten met haar (vaak gekoppeld aan met verve beschreven standjes), maar ook de jaloezie, de ontrouw en de zelfverminking van het bizarre meisje. Het geheel moet een ode zijn aan een nieuw epicurisme. 'Schrijven is: lekker pielen en kutten, ravotten, stoeien, frisbeeën: de literatuur is een speeltuin'. Om dit verhaal, dat de authenticiteit heeft van een reclamefilm, wat intellectuele allure te geven wordt een en ander verliteratuurd met pseudo-wijsheden en verborgen citaten. Een onrijp debuut, dat ondanks de gesuggereerde 'frisse wind' van clichés aan elkaar hangt. …Lees verder
Een van de mooiste liefdesromans van de jaren negentig, waarmee Ronald Giphart in 1992 zeer succesvol debuteerde. Een helder, schitterend geschreven boek, vol hartstocht en vriendschap. Twee jongens met schrijversambities reizen door de Dordogne, pratend over vrouwen en literatuur, veroverend en bespiegelend. Daardoorheen loopt het verhaal van de tragische en fatale liefde van de hoofdpersoon (Ronald) voor Reza. Dit boek is geestig en spannend, opwindend en ontroerend. Giphart (1965) schrijft over liefde en seks en weet daarbij alle valkuilen van clichés en sentimentaliteit, van grofheid en smakeloosheid te vermijden. Voor de liefhebber van literatuur zit het boek ook nog vol verwijzingen naar de Nederlandse letterkunde. Verfilmd met Antonie Kamerling en Angela Schijf.

Over Ronald Giphart

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ciell

Ronald Edgar Giphart (Dordrecht, 17 december 1965) is een Nederlandse schrijver. Hij werd bekend met boeken als Ik ook van jou (1992) en Phileine zegt sorry (1996).

Biografie

Ronald Giphart werd op 17 december 1965 geboren te Dordrecht, als zoon van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die later Tweede Kamerlid zou worden voor de PvdA. Hij heeft één zus: Karin. Zijn ouders scheidden toen Giphart 11 was. Hij ging met zijn vader in Soest wonen en verhuisde in 1987 naar Utrecht, waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met Ik ook van jou. Hij schreef daarna nog diverse romans en was redacteur van het literair tijdschrift Zoetermeer.

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder voorheen in het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur…Lees verder op Wikipedia