Boek
Nederlands

Phileine zegt sorry

Ronald Giphart (auteur)
Een meisje besluit haar vriend in Manhattan onverwacht op te zoeken en wordt daar meegetrokken in de wereld van een groep vrijgevochten jonge toneelspelers.
Titel
Phileine zegt sorry
Auteur
Ronald Giphart
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2017 | Andere uitgaves
217 p. : ill.
ISBN
9789057598531 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 31 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoofdpersoon Phileine, het zusje van Giph, brengt haar vriend Max een onverwacht bezoek in New York, waar hij acteert in een provocerende, uit een aaneenschakeling van expliciete seksuele handelingen bestaande uitvoering van Shakespeare's 'Romeo & Juliet'. In een op cabaret lijkende, niet aflatende stroom van spitsvondige, cynische zinnen, uitdrukkingen en scheldwoorden maakt Phileine ons deelgenoot van haar gedachten en belevenissen. Het einde is zo larmoyant en staat zo haaks op de rest van de roman dat het bijna geen ander doel kan dienen dan de lezer op het verkeerde been te zetten en opzettelijk te verwarren. Kortom hapklaar smullen voor montere 'Giphianen'. In 2003 verfilmd door Robert Jan Westdijk met Kim van Kooten. Kleine druk.

Over Ronald Giphart

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ciell

Ronald Edgar Giphart (Dordrecht, 17 december 1965) is een Nederlandse schrijver. Hij werd bekend met boeken als Ik ook van jou (1992) en Phileine zegt sorry (1996).

Biografie

Ronald Giphart werd op 17 december 1965 geboren te Dordrecht, als zoon van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die later Tweede Kamerlid zou worden voor de PvdA. Hij heeft één zus: Karin. Zijn ouders scheidden toen Giphart 11 was. Hij ging met zijn vader in Soest wonen en verhuisde in 1987 naar Utrecht, waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met Ik ook van jou. Hij schreef daarna nog diverse romans en was redacteur van het literair tijdschrift Zoetermeer.

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder voorheen in het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur…Lees verder op Wikipedia