Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Wie waarlijk leeft : portret van mijn moeder

Ronald Giphart (auteur)
+1
Wie waarlijk leeft : portret van mijn moeder
×
Wie waarlijk leeft : portret van mijn moeder Wie waarlijk leeft : portret van mijn moeder

Wie waarlijk leeft : portret van mijn moeder

Levensverhaal van Wijnie Jabaaij (1939-1995), geschreven ter gelegenheid van haar 25ste sterfdag door haar zoon, de Nederlandse auteur Ronald Giphart (1965).
Titel
Wie waarlijk leeft : portret van mijn moeder
Auteur
Ronald Giphart
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
103 p. : ill.
ISBN
9789403101514 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een heldin van een moeder

Als monument voor een bijzondere vrouw is de compacte biografie van Wijnie Jabaaij geslaagd. Ondanks de liefdevolle toon blijft zoon Ronald Giphart afstandelijk.

Ooit komt, als het meezit, voor een kind van wie de vader of moeder dood is, het moment dat het die ouder overleeft. Dat moet een vreemde gewaarwording zijn. Ronald Giphart (1965) zal dat over ruim een jaar meemaken. Dan is hij, de zoon die op zijn 29ste zijn moeder verloor, net zo oud als zij was toen ze stierf.

Wijnie Jabaaij (1939-1995) was een bekende figuur. Een opvallende PvdA-politica, Tweede Kamerlid en Rooie Vrouw. Ze was rebels, voor niemand bang en had het hart op de tong. Ze zette zich in voor al wie achtergesteld was, vooral voor jonge moeders, ze streed voor kinderopvang en speelplaatsen. Creatief en grappig was ze ook, ze kon goed schrijven en trok met een etalagepop, Marie Modaal, door het land om de plattelandsvrouwen bewust te maken.

Ze was een echt kind van de jaren zestig en zeventig, maar een stereotiepe feminist of socialist was ze niet. Ze was charmant en ijdel en flirtte graag. Ze droeg principieel geen tuinbroeken en ging hypervrouwelijk gekle…Lees verder

Levensverhaal van Wijnie Jabaaij (1939-1995), geschreven ter gelegenheid van haar 25ste sterfdag door haar zoon, de Nederlandse auteur Ronald Giphart (1965). Jabaaij was een bekend Kamerlid, feministe en PvdA-politica. Ze was een moedige, strijdvaardige en vrijgevochten vrouw, die opkwam voor minderheden. Totdat een agressieve vorm van MS haar lichaam sloopte. De Dordtse stierf op 55-jarige leeftijd aan (toen nog niet gelegaliseerde) euthanasie. Giphart schrijft een trots en liefdevol portret van een bijzondere, flamboyante vrouw, die de stormen van de roerige jaren zestig en zeventig vrouwmoedig doorstond. Vlot geschreven ode, die ieder moederhart doet smelten. Voor geïnteresseerden in levensverhalen, feminisme, politiek, of socialisme in de 20ste eeuw.

Over Ronald Giphart

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ciell

Ronald Edgar Giphart (Dordrecht, 17 december 1965) is een Nederlandse schrijver. Hij werd bekend met boeken als Ik ook van jou (1992) en Phileine zegt sorry (1996).

Biografie

Ronald Giphart werd op 17 december 1965 geboren te Dordrecht, als zoon van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die later Tweede Kamerlid zou worden voor de PvdA. Hij heeft één zus: Karin. Zijn ouders scheidden toen Giphart 11 was. Hij ging met zijn vader in Soest wonen en verhuisde in 1987 naar Utrecht, waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met Ik ook van jou. Hij schreef daarna nog diverse romans en was redacteur van het literair tijdschrift Zoetermeer.

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder voorheen in het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur…Lees verder op Wikipedia