Daisy
Nederlands

Julia : vrijgevochten keizersdochter

Rosita Steenbeek (auteur)
Historische roman over Julia het enige kind van keizerAugustus.
Titel
Julia : vrijgevochten keizersdochter
Auteur
Rosita Steenbeek 1957-
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2022
1 cd
Speelduur
11:00
Oorspr. uitgever
Prometheus
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw
CDR
a478162

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een mooie, slimme, belezen rebel

Met fantasie vult Rosita Steenbeek de leemten in de biografie van Julia, de verstoten dochter van de Romeinse keizer Augustus. Helaas komt de historische sensatie er bekaaid af.

Augustus, de eerste keizer van het Romeinse Rijk, de man die rust en welvaart bracht na een woelige periode van burgeroorlogen, de man die overal theaters, tempels, thermen en aquaducten liet verrijzen, de Vader des Vaderlands, die Rome zo'n tweeduizend jaar geleden tot hoofdstad maakte van een wereldrijk - die man had één kind: Julia.

De Julisch-Claudische dynastie waartoe zij behoren, is in het huidige Rome nog alomtegenwoordig; namen van de familieleden sieren gevels en monumenten, musea staan vol met hun standbeelden. Maar van Augustus' enige dochter ontbreekt vrijwel ieder spoor. Ook in de schriftelijke bronnen is relatief weinig terug te vinden over haar bestaan.

Rosita Steenbeek (1957), die al ruim dertig jaar in Rome woont, raakte gefascineerd door het verstoten keizerskind en schreef een historische roman over haar leven. Julia werd vlak na haar geboorte van haar moeder gescheiden en groeide op bij Augustus en haar stiefmoeder Livia in het keize…Lees verder

Een historische roman van Rosita Steenbeek over Julia Caesaris Maior, de dochter en het enige kind van keizer Augustus. Zij is eigenzinnig, maakt verre reizen en verkeert in een literaire kring van geestverwanten — waaronder haar grote liefde Iullus Antonius — die moet aanzien hoe de Republiek verandert in een keizerlijk regime. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en plannen gesmeed die gevaar voor Julia kunnen betekenen. In beeldende stijl geschreven, met veel aandacht voor de historische achtergrond. Voor liefhebbers van (vrouwen)geschiedenis. Rosita Steenbeek (Utrecht, 1957) is een bekende Italiaans-Nederlandse schrijver, acteur en actrice. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Over Rosita Steenbeek

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Rosita Steenbeek (Utrecht, 25 mei 1957) is een Nederlands schrijfster en incidenteel actrice. Na haar jeugd in Amersfoort te hebben doorgebracht, woont ze tegenwoordig in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Levensloop

Steenbeek werd geboren als oudste dochter van de neerlandicus Jan Steenbeek en Margreeth Hugenholtz. Ze was dertien toen ze een hersenbloeding kreeg, waarvan ze maandenlang moest herstellen. Er was ook blijvende schade, waardoor ze later niet mocht autorijden. Na het Johan van Oldenbarneveltgymnasium in Amersfoort te hebben afgerond begon ze aanvankelijk een studie theologie aan de Universiteit Utrecht. Uiteindelijk studeerde ze echter af in de moderne letterkunde in Amsterdam, waar ze onder meer Jan Wolkers en Arthur Japin leerde kennen. Over Wolkers schreef ze haar doctoraalscriptie. Een gefictionaliseerde versie van haar vriendschap met Japin speelde een belangrijke rol in diens roman De droom van de leeuw ui…Lees verder op Wikipedia