Boek
Nederlands

Er zit een beer op mijn stoel

Ross Collins (auteur), Bette Westera (vertaler)
+1
Er zit een beer op mijn stoel
×
Er zit een beer op mijn stoel Er zit een beer op mijn stoel
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Muis wil op zijn stoel zitten, maar die is bezet. Er zit een ijsbeer op. Wat Muis ook zegt en hoe hoog of laag hij ook springt, de beer blijft gewoon zitten. Prentenboek met grappige kleurentekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Er zit een beer op mijn stoel
Auteur
Ross Collins
Vertaler
Bette Westera
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
There's a bear on my chair
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2015
[28] p. : ill.
ISBN
9789025760717 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Humor (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Muis wil op zijn stoel gaan zitten, maar dat kan niet – want er zit al een ijsbeer op! Waar komt die gekke beer vandaan? En belangrijker: hoe krijgt de muis hem weer weg? De auteur (1972) is geboren in Schotland. Hij illustreerde al meer dan honderd boeken en won diverse prijzen, waaronder de MacMillan Children’s Book Prize voor zijn debuut ‘The Sea Hole’. Hij vertelt dit geestige verhaal in vrij eenvoudige tekeningen (één per spread) in fraaie matte kleuren, waarin enkel de personages en hun attributen te zien zijn. De rijmende tekst blijft ook in de vertaling natuurlijk en ongeforceerd voelen, al is het taalgebruik soms nét iets te hoog gegrepen voor de doelgroep ('charmant', 'hork', 'beschermd'). Geestig is dat het overwegende abab-rijmschema steeds losser en chaotischer wordt naarmate de frustratie en wanhoop van de muis groeien. Jonge lezertjes zullen dát misschien niet oppakken, maar ze zullen wel schaterlachen op de hilarische twist op het einde. Vanaf ca. 4 jaar.

Er zit een beer op mijn stoel

Op de stoel van muis zit een beer, hij is heel charmant, zonder meer. Maar hij zit op mijn stoel en ik wil hem niet meer...En zo gaat het rijmen door tot de muis woont in het huis van beer. De muis probeer van alles om de ijsbeer weg te krijgen, maar trekt zich uiteindelijk terug in ... de iglo van de beer. Hilarisch prentenboekje met illustraties die voor zich spreken en met veel leuke knipogen. Zoals beer die op de stoel van muis zit en een T-shirt draagt waarop in grote letters prijkt: BESCHERMD. Of de prent waarop de beer eruit ziet als een Elvis-look-alike. Het contrast tussen de grootte van de beer en de nietigheid van de muis is zeer sterk in de verf gezet. Zo  zie je beer op een klein stoeltje zitten - paginagroot - en op de andere pagina zit muis helemaal weggedoken in een hoekje. Zonder tekst: alleen zij twee en met een mimiek op hun gezicht die boekdelen spreekt. Heel plezierig en mooi prentenboek voor kleuters.


Suggesties