Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een 19-jarige homoseksuele voetballer degradeert ondanks zijn talent van de Premier League Academy naar een kleine club, waar zijn geaardheid geheim moet blijven.
Titel
Een natuurtalent
Auteur
Ross Raisin
Vertaler
Dennis Keesmaat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A natural
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
395 p.
ISBN
9789023472506 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Buitenspel, want homoseksueel

Roman. Wat als je als profvoetballer gevoelens krijgt voor een andere man? In Een natuurtalent schetst Ross Raisin het portret van de introverte jongeman Tom, die in een wereld die bol staat van hersenloos machismo worstelt met zijn ontluikende homoseksualiteit.

'Onze club heeft een beleid van tolerantie en openheid.' De clubleiding van Town, een profclub uit de Engelse Second Division, voelt zich genoodzaakt die mededeling te doen omdat de sociale media gonzen van een homoseksuele relatie tussen de terreinknecht Liam Davey en een voormalige speler van het team. Wie is die speler? Hoe reageert de ploeg op het nieuws? Wat denken de supporters? Hoe gaat de roddelpers de onthullingen te lijf?

Ross Raisin (°1979) beschrijft de affaire vanuit het oogpunt van Tom Pearman, een 19-jarige voetballer die na een veelbelovende carrière in de jeugdploegen - hij schopt het zelfs tot international - door zijn club uit de Premier League wordt doorgesluisd. Tom is een gevoelige jongen. Een eenzaat ook. Zodra de problemen hem boven het hoofd groeien, rijdt hij naar een kuststadje om er door de stille straten te dwalen en naar de zee te staren. En aangezien hij zich schaamt voor zijn seksuele geaardheid, …Lees verder

Behalve in het tijdschrift 'Hard gras', liggen de werelden van literatuur en voetbal mijlenver uit elkaar. En voetbal en homoseksualiteit bijten elkaar nog steeds venijnig. De auteur (1979) brengt het allemaal moedig en subtiel bij elkaar in dit boek waarvan de titel zowel verwijst naar het natuurtalent voor voetbal van de hoofdpersoon als, ironisch, naar diens 'tegennatuurlijke' seksualiteit. We treffen de negentienjarige 'binnenvetter' Tom Pearman, bezeten van voetbal, net op het moment dat hij van de Premier League Academy degradeert naar een kleine club, waarvan de auteur de claustrofobische lompheid en homofobie beangstigend briljant weet op te roepen. Want Tom is homo en 'doet het' stiekem met de welgeschapen ballenjongen Liam. Wat een moed, dit boek uit te geven. Een belangrijke roman die het verdient snel vertaald en door veel voetbalfanate jongens gelezen te worden.