Boek
Nederlands

Brussel : het kind van de rekening

Rudy Aernoudt (auteur)

Brussel : het kind van de rekening

Analyse van het strategische en politieke belang van Brussel voor Belgie͏̈ en van een aantal problemen aangaande Brussel, gevolgd door voorstellen voor de toekomst van de Belgische hoofdstad.
Titel
Brussel : het kind van de rekening
Auteur
Rudy Aernoudt
Taal
Nederlands
Uitgever
Roeselare: Roularta, 2007
175 p. : ill.
ISBN
9789086790975
Plaatsingssuggestie
332.2 (SISO) Communautaire kwestie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek volgt 'Vlaanderen, Wallonië : Je t'aime, moi non plus' (2006)* op, waarin Vlaams topambtenaar Rudy Aernoudt pleitte voor een redelijker debat over de Belgische staatshervorming. Deze opvolger is gewijd aan het cruciale strategische belang van Brussel voor België en is geschreven vanuit een verontwaardiging over de beeldvorming van Brussel als een probleemstad, die sommigen zelfs zouden opofferen in ruil voor Vlaamse zelfstandigheid. Na een inleiding waarin Aernoudt het model van een onafhankelijk 'Brussels DC' verwerpt, wordt een aantal Brusselse pijnpunten aan de orde gesteld, met veel aandacht voor de taalproblematiek. Daarna volgt een knap literair intermezzo, waarin een beeld wordt geschetst van een onafhankelijk Vlaanderen zonder Brussel. Het tweede deel van het boek bevat voorstellen voor de toekomst van Brussel. Achteraan volgt een bibliografie en een bijlage met de namen die Arnoudts 'oproep aan het gezond verstand' ondertekenden. Aernoudt onderbouwt zijn betoog met v…Lees verder

Over Rudy Aernoudt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Milen Minchev

Rudy Aernoudt is een Belgisch professor, schrijver, columnist, filosoof en econoom.

Levensloop

Hij was achtereenvolgens hoofdeconoom bij de Europese Commissie en kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en de universiteit van Nancy. Hij was Gastprofessor aan de Universiteit van Luik en Brno. Hij was eveneens voorzitter van de denkgroep België Anders en Directeur generaal van de ngo One laptop per Child, een spin-off van MIT. Rudy Aernoudt doceert aan Universiteit Gent vakken die gerelateerd zijn aan bedrijfsfinanciering.

In april 2013 werd hij kabinetschef van Henri Malosse, de voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC). Hij is wellicht de enige (zeker als Belg) die kabinetschef is geweest op Europees, nationaal (Belgisch) als regionaal (Vlaa…Lees verder op Wikipedia