Boek
Nederlands
Klassieke, spannende avonturen van de vondeling Mowgli met dieren in de Indiase jungle.
Titel
Het jungleboek
Auteur
Rudyard Kipling
Illustrator
C.M. Detmold
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The jungle book
Oorspr. titel
The second jungle book
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Reader's Digest, 2012
334 p. : ill.
Aantekening
De Reader's Digest editie bevat de complete tekst van Rudyard Kipling respectievelijk in 1894 en 1895 verschenen eerste en tweede jungleboek.
ISBN
9789064076558 (hardback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De beide Jungleboeken van de Nobelprijswinnaar 1907 verschenen in 1894 en 1895. In deze kloeke uitgave zijn ze gebundeld. Het zijn de verhalen van het mensenkind Mowgli dat in de jungle van India opgenomen wordt in en 'opgevoed' wordt door een wolvenhorde onder leiding van de wolf Akela (padvinders kregen in de jaren vijftig dit boek wel eens kado). Mowgli beleeft spannende avonturen met de beer Balloe, de slang Kaa en de panter Bagheera. De ongeschreven wet van de wildernis bepaalt hun doen en laten. Het belangrijkste is gehoorzaamheid, want ongehoorzaamheid wordt met de dood bestraft. Machtsverhoudingen en gevoelens van haat spelen een grote rol. De verhalen worden afgewisseld met gedichten. De enkele illustraties zijn nogal donker en vaak onduidelijke zwarte vlekken. Het geheel is vertaald in een plechtstatige taal die de tekst in deze vorm vooral voor volwassenen aantrekkelijk maakt. Kunstlederen bruine band, kleine druk.

Over Rudyard Kipling

Joseph Rudyard Kipling (Bombay (Brits-Indië), 30 december 1865 – Londen, 18 januari 1936) was een Britse schrijver en dichter. Hij schreef onder meer The Jungle Book, met onder andere de verhalen over het jongetje Mowgli dat door wilde dieren wordt opgevoed. Hier werden meerdere films op gebaseerd, onder andere door Disney.

Tot de andere verhalende werken van Kipling behoren onder meer Plain Tales from the Hills en Kim. Kipling ontving in 1907 als eerste Brit de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn gedicht If— (1910) werd in 1995 door de Engelsen verkozen tot hun favoriete Engelse gedicht. Het is een advies van een vader aan zijn jonge zoon. Het verhaal The Man who would be King is verfilmd, met Michael Caine en Sean Connery.

Waardering

Tot de jaren 1950 werd Kipling wereldwijd hooggeschat. Zijn populariteit nam af naarmate het kolonialisme niet meer als een volstrekt natuurlijk gegeven wer…Lees verder op Wikipedia

Suggesties