Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Het kleine mensenkind Mowgli wordt in de jungle van India opgevoed in een wolvenroedel en leert daar de wetten van de wildernis kennen en gehoorzamen.
Titel
Het jungleboek
Auteur
Rudyard Kipling
Vertaler
Ernst van Altena
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The jungle book
Uitgever
Amsterdam: Rainbow, 2016 | Andere uitgaves
206 p.
ISBN
9789041712011 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mowgli groeit op bij de wolven in de jungle van India, waar hij leeft volgens de junglewetten en de taal der dieren spreekt. Samen met zijn vrienden Baghiera de panter, Baloe de beer en Kaa de slang beleeft hij spannende avonturen. Als Mowgli beseft dat hij een mens is en terug moet naar zijn soortgenoten, rest hem nog één ding: de strijd aangaan met zijn vijand Sjier Khan de tijger, om uit te maken wie de echte koning van het oerwoud is. Klassieker, aangevuld met vier dierenverhalen o.a. 'De witte zeerob' en 'Rikkie-tikkie-teevie'. Het beeldende, soms poëtische taalgebruik met lange zinnen en veel dialogen kan pittig zijn voor de doelgroep. Sfeerbehoudend vertaald. Tussendoor en aan het eind staan diverse liedteksten, veelal in rijm, zoals 'Mowgli's lied', 'Marslied van de Bandar-bende' en 'Paradelied van de Kampdieren'. Gedrukt in een vrij klein lettertype. Ondanks de ruime marges bevatten de pagina's veel tekst. Pocket-editie zonder illustraties. Geschikt voor volwassenen en de mee…Lees verder

Over Rudyard Kipling

Joseph Rudyard Kipling (Bombay (Brits-Indië), 30 december 1865 – Londen, 18 januari 1936) was een Britse schrijver en dichter. Hij schreef onder meer The Jungle Book, met onder andere de verhalen over het jongetje Mowgli dat door wilde dieren wordt opgevoed. Hier werden meerdere films op gebaseerd, onder andere door Disney.

Tot de andere verhalende werken van Kipling behoren onder meer Plain Tales from the Hills en Kim. Kipling ontving in 1907 als eerste Brit de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn gedicht If— (1910) werd in 1995 door de Engelsen verkozen tot hun favoriete Engelse gedicht. Het is een advies van een vader aan zijn jonge zoon. Het verhaal The Man who would be King is verfilmd, met Michael Caine en Sean Connery.

Waardering

Tot de jaren 1950 werd Kipling wereldwijd hooggeschat. Zijn populariteit nam af naarmate het kolonialisme niet meer als een volstrekt natuurlijk gegeven wer…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek