Een mensenkind wordt in India grootgebracht door wolven. Samen met zijn vrienden onder de dieren beleeft hij vele avonturen.
Bevat
The jungle book
The second jungle book
Titel
The jungle books
Auteur
Rudyard Kipling
Illustrator
Ian Beck
Taal
Engels
Uitgever
Richmond: Alma classics, © 2016 | Andere uitgaves
436 p. : ill.
ISBN
9781847495839 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mowgli is een mensenkind dat opgevoed wordt door wolven, en uitgroeit tot de koning van de jungle in India. De helft van de verhalen in deze bundel gaat over hem, de andere helft zijn natuurverhalen uit andere delen van de wereld. Ze vormen een klassieker in de Engelse literatuur omdat ze vaak goed in elkaar zitten en in ieder geval in mooi Engels geschreven zijn. Kipling heeft niet voor niets de Nobelprijs gekregen. De verhalen worden afgewisseld met bijbehorende gedichten. Verder is er een goede introductie en een uitgebreid notenapparaat. "The jungle books" zijn Victoriaans-Engels cultuurgoed - ze horen bij het 'Empire', public school, padvinderij. Engelse jongens lezen het minstens één keer als ze ongeveer tien jaar zijn. Een belangrijk boek, vooral voor jongens dus, maar ook voor volwassenen leesbaar. Middelbare scholieren die het Engels kunnen lezen zullen zich er vaak te groot voor voelen. Paperback met op het omslag een close-up kleurenfoto van een tijgerkop.

Over Rudyard Kipling

Joseph Rudyard Kipling (Bombay (Brits-Indië), 30 december 1865 – Londen, 18 januari 1936) was een Britse schrijver en dichter. Hij schreef onder meer The Jungle Book, met onder andere de verhalen over het jongetje Mowgli dat door wilde dieren wordt opgevoed. Hier werden meerdere films op gebaseerd, onder andere door Disney.

Tot de andere verhalende werken van Kipling behoren onder meer Plain Tales from the Hills en Kim. Kipling ontving in 1907 als eerste Brit de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn gedicht If— (1910) werd in 1995 door de Engelsen verkozen tot hun favoriete Engelse gedicht. Het is een advies van een vader aan zijn jonge zoon. Het verhaal The Man who would be King is verfilmd, met Michael Caine en Sean Connery.

Waardering

Tot de jaren 1950 werd Kipling wereldwijd hooggeschat. Zijn populariteit nam af naarmate het kolonialisme niet meer als een volstrekt natuurlijk gegeven wer…Lees verder op Wikipedia